Депутати Кіровоградської обласної ради не дали згоди на продовження розробки Східної рудної зони Інгульської шахти державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» у вигляді гірничого відводу площею понад 102 гектари під територією міста Кропивницький.

За словами голови Кропивницького Андрія Райковича, для міста до цього часу не розроблено державну програму радіаційного і соціального захисту населення. В обласному центрі низький захист від радіаційного впливу, тривожна екологічна ситуація, рак молодшає. Все це необхідно виправляти. Тому спочатку вкрай важливо розробити спеціальну державну програму, якою передбачити низку заходів, починаючи від радіаційного обстеження всього житлового сектору і об’єктів соціальної сфери на вміст радону, реабілітації забруднених територій, створення захисних лісосмуг, розчищення річок і закінчуючи найголовнішим — соціальним захистом людей: медициною, якісним харчуванням, допомогою в лікуванні онкохворих, особливо дітей, тощо.

Міський голова закликав депутатів обласної ради поки що утриматись від погодження на гірничий відвід для «СхідГЗК», а його керівництву запропонував разом клопотати перед Кабміном про розробку державної програми соціального захисту для всієї Кіровоградської області.

«Наша ключова умова полягає в тому, що «СхідГЗК» має найперше підписати з Кіровоградською міською радою Договір про соціальне партнерство. В ньому — чітко вказати суму фінансування впродовж 2017—2020 років та перелік програм, спрямованих на реалізацію природоохоронних заходів у Кропивницькому. А далі перейдемо до створення державної програми», — наголосив Андрій Райкович.

ДОВІДКА

 За обсягами запасів урану Україна посідає шосте місце в світі й перше у Європі. У країні є дев’ять уранових родовищ. Видобуток здійснює ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» («СхідГЗК»), активи якого — в Дніпропетровській і Кіровоградській областях. Це державний холдинг, який включає дві уранові шахти (Смолінська — 60 відсотків усього видобутку урану в країні, Інгульська — 40 відсотків) і групу підприємств із підготовки урану для подальшого збагачення. Коли спеціалісти говорять про запаси урану, вони передусім мають на увазі надра розміщеної на Українському щиті Кіровоградщини. Зокрема — околиці обласного центру. Центральне родовище розташоване під мікрорайоном міста Велика Балка та в районі вулиці Полтавська. Видобування ведеться з глибини 280—300 м.

Депутати врахували позицію міського голови і відклали розгляд питання про надання погодження на гірничий відвід.

А тим часом у деяких будинках кропивничан (людей із хронічними захворюваннями, що перебувають на спеціальному обліку) рівень радону сягає... 10 000 Бк на кубічний метр. Тоді як допустима норма — від 50 до 100 Бк/кубометр.

Петро МЕЛЬНИК.

Кіровоградська область.