Потреба у законі про спецконфіскацію залишається, і ухвалити його просто необхідно. Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко, передає «Укрінформ».


«На жаль, парламент не прийняв закон про спецконфіскацію, і потреба в ньому не відпадає. Бо крім 1,1 млрд. доларів коштів, що належать Януковичу, які були заарештовані в Україні, тільки за експертними оцінками майже 40 мільярдів доларів було вкрадено режимом Януковича за три роки їхнього так званого урядування», — розповів П. Петренко.

 

Міністр юстиції уточнив, що ці гроші знаходяться під різними юрисдикціями в різних державах. «Їх вивели з країни через складні схеми. А механізм спецконфіскації дає можливість, у тому числі, міжнародної співпраці для повернення цих коштів», — зауважив Павло Петренко.


Однак, за словами П. Петренка, «депутати бояться цього закону як вогню». У цьому контексті він наголосив, що не розуміє, чому за цей документ не голосують депутати з фракцій демократичних сил. Водночас керівник Мін’юсту заявив, що й далі наполягатиме, аби цей законопроект було ухвалено. «Якщо не цей парламент, то інший його обов’язково ухвалить», — переконаний П. Петренко.


Як повідомляв «Голос України», майже 1,5 мільярда доларів Януковича і його команди вже перераховані до держбюджету. Проте, як нагадали у Міністерстві фінансів, у держбюджеті на 2017 рік кошти від спецконфіскації закладено у розмірі 11,5 млрд. гривень. Як розпорядитися рештою суми, мають визначити народні депутати, яким належить ухвалити відповідні зміни до державного бюджету.