Центр незалежних споживчих експертиз «Тест» перевірив якість твердих сирів, придбаних у двох столичних супермаркетах. Цього разу проекзаменували 8 марок «Російського сиру» вітчизняних виробників — «Шостка», «Ферма», «Комо», «Звенигора», «Клуб сиру», «Молочний візит», «Томаківка» і «Новгород-Сіверський», повідомляє сайт test.org.ua.

Покупці старшого віку пам’ятають «Російський сир» ще з радянських часів і наївно вважають, що його рецептура збереглася в тому самому вигляді. Багато хто віддає йому перевагу через порівняно доступну ціну. Загалом, сир з такою назвою — один із найпопулярніших.

Спочатку експерти оцінили його маркування й пакування. Частина зразків сиру (бруски вагою по 250—300 грамів) була у заводській «плівці», у середовищі інертних газів. Таке пакування допомагає продовжити термін зберігання продукту.

Три зразки — сири «Молочний візит», «Томаківка» і «Новгород-Сіверський» — було придбано на вагу й упаковано в магазині. Супермаркети підходять до маркування продукту по-різному: одні — сумлінно, інші — так собі. Приміром, на стікері «Томаківки» було зазначено тільки дату продажу, ціну й масу. А от на етикетках сирів «Молочний візит» і «Новгород-Сіверський» були майже всі необхідні дані, хоч і зі скороченнями. Бракувало, щоправда, координат виробника (було зазначено тільки адресу магазину).

Щоб перевірити жирність продукту і визначити його справжність, сир відправили в лабораторію. Як відомо, найчастіше молочні продукти фальсифікують за допомогою дешевих рослинних жирів, заміняючи ними дорогу сировину тваринного походження. Що вище при цьому вміст жиру в продукті, то більше несумлінний виробник може заощадити.

Для «Російського сиру» Держстандартом передбачена жирність (у перерахунку на суху речовину) 50 відсотків (плюс-мінус 1,6 відсотка). Цьому показнику відповідали всі зразки, крім одного. Сир «Молочний візит» містив лише 46,8 відсотка замість 50.

А от сир «Томаківка» експертам не сподобався з іншої причини: у ньому виявили немолочний жир, причому з високим вмістом шкідливих для здоров’я трансжирів — майже 38 відсотків. У маргаринах, приміром, допустима норма — не більш як 8 відсотків.

Ще один популярний замінник дорогої сировини — щоправда, не жиру, а молочного білка — це соя. На щастя, її не виявили в жодному з восьми протестованих зразків. Крім того, сири перевірили на наявність антибіотиків і небажаної мікрофлори. Із цим випробуванням відмінно впоралися всі зразки, окрім одного: у сирі «Томаківка» виявили кишкову паличку.

За підсумками лабораторних випробувань і дегустації сирам «Томаківка», «Молочний візит» і «Новгород-Сіверський» виставили погані й задовільні оцінки. Решту зразків популярного продукту оцінили на «чотири» і «п’ять».

Зазначимо, що вартість куплених для тестування зразків становить від 134 до 193 гривень за кілограм. Але для людей зі скромними доходами й це досить дорого. У будь-якому разі не хотілося б, щоб споживачі викидали гроші на сумнівний продукт.

Вл. інф.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.