Канцлер Німеччини Ангела Меркель скликає зустріч глав держав—членів «нормандської четвірки». «Ми будемо невідкладно шукати можливості для чотирьох голів держав та урядів — три президенти та я — для того, щоб встановити контакт», — цитує пані Меркель агентство Bloomberg. «Жоден інший конфлікт не забрав так багато часу, як війна в Україні», — зауважила канцлер Німеччини, інформує Euractіv із посиланням на Der Tagesspіegel.

Про те, що слід знаходити нові шляхи для пошуку миру на сході України, заговорили і в Євросоюзі. Ще недавно верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні вказувала, що зміна «нормандського формату» переговорів не на часі. Однак цього тижня її спеціальний радник Наталі Точчі заявила: «Мінський процес не на межі розпаду. Але факт у тому, що він уже давно не дає результатів. Ми повинні повернутися до обговорення мінського переговорного процесу і, можливо, якось його оновити».

А тим часом уже найближчої неділі президент Франції Еммануель Макрон зустрінеться з президентом РФ Володимиром Путіним. На сайті президента РФ, зокрема, повідомляється, що «під час перемовин на вищому рівні плановано обговорити стан та перспективи розвитку російсько-французьких відносин у політичній, торговельно-економічній та культурно-гуманітарній сферах. Відбудеться також обмін думками з актуальних міжнародних і регіональних питань, насамперед щодо координації зусиль у боротьбі з тероризмом і врегулюванні криз у Сирії і Україні».

Зустріч заплановано в рамках відкриття в палаці Великий Тріанон замку Версаль виставки, присвяченої 300-річчю візиту Петра І до Франції. Нагадаємо: попередній, запланований на жовтень 2016-го, візит Путіна до Франції також мав бути присвячений культурній події — відкриттю російського культурного центру в Парижі. Однак тодішній президент Франсуа Олланд, з огляду на загострення ситуації в Сирії та участь у цьому Росії, відмовився особисто зустрітися з Путіним. І Москва скасувала візит. Тоді ж, у жовтні, відбулася остання зустріч глав держав—членів «нормандської четвірки».