Понад 450 обшуків у колишніх високопосадовців Міністерства податків і зборів із 15 регіонів України та понад два десятки затриманих — такі проміжні результати однойменної антикорупційної операції, яку вчора провели майже дві тисячі співробітників Національної поліції та 500 військових прокурорів.

 

«Є добра новина. Із червня минулого року до Генеральної прокуратури та до Головної військової прокуратури було передано кримінальне провадження щодо злочинної організації Януковича з числа вищого керівництва Міністерства податків і зборів, яке очолював Олександр Клименко. Можу констатувати, що на сьогоднішній день слідство здобуло неспростовні докази того, що колишні перші керівники більшості обласних податкових адміністрацій України, виконуючи волю та вказівки Януковича і Клименка, організували й забезпечили незаконну діяльність так званих «податкових майданчиків», або програмних підприємств, які впродовж 2011—2014 років стали інструментом незаконного ухиляння від сплати податків підприємствами реального сектору економіки на користь керівника та членів цієї злочинної організації», — повідомив під час учорашнього засідання уряду міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. За попередніми оцінками, внаслідок реалізації цієї злочинної схеми державі було завдано майже 96 мільярдів гривень збитків. Для порівняння: нинішні видатки на Міноборони становлять 56 мільярдів гривень. Якщо застосувати доларовий еквівалент з урахуванням того, що у 2011—2014 роках долар коштував не 26, а 8 гривень, то сума розкрадань взагалі величезна.


За словами А. Авакова, крім податківців, до кримінальної відповідальності також буде притягнуто працівників прокуратури та колишніх керівників підприємств, які й служили так званими «податковими майданчиками» для розкрадання та відмивання коштів. Він також зауважив, що під час затримання колишнього начальника ДПА та екс-голови ОДА Луганської області Антипова у нього було вилучено 3,8 мільйона доларів готівкою. «На жаль, список затриманих не вичерпаний», — підкреслив міністр і зазначив, що вже відбуваються засідання в Печерському суді столиці, тож органи прокуратури очікують, що дехто із фігурантів справи піде на співпрацю зі слідством, що дасть змогу встановити всіх винних та всі обставини злочину.


Прем’єр Володимир Гройсман висловив побажання, щоб цю справу було доведено до логічного завершення, та наголосив на важливій ролі у цьому судової гілки влади. «Думаю, вся країна знає, що «податкові ями» працювали, що через них виводилися мільярди гривень, а країна знищувалася зсередини. І нині важлива роль судової гілки влади у тих рішеннях, які дадуть можливість ефективно завершити розслідування, щоб кожен негідник опинився за ґратами, бо це вони займалися відкатами із ПДВ, по інших податках, які мали сплачуватися до бюджету», — підкреслив він.


У рамках чергового «Дерегуляційного дня» уряд підтримав 9 запропонованих Мінекономрозвитку проектів постанов, які продовжують лібералізацію системи державного нагляду (контролю) та скорочують кількість контактів органів контролю з бізнесом. Зокрема, запровадження публічної інтегрованої бази перевірок передбачає, що органи державного нагляду (контролю) будуть зобов’язані не пізніше 15 жовтня внести до неї відомості про заплановані заходи, а 17 жовтня система автоматично оприлюднить проект плану перевірок. До того ж порядок здійснення комплексних планових заходів державного нагляду (контролю) передбачає, що перевірки мають проводитися одночасно всіма контролюючими органами.


Також уряд відкрив публічний доступ до інформації про містобудівну документацію (через новий веб-сервіс на сайті Мінрегіонбуду) та до реєстру обтяжень.


Коментуючи заяву міністра аграрної політики та продовольства Тараса Кутового про відставку, прем’єр подякував йому за спільну роботу та висловив переконання, що під час своєї наступної праці в інвестиційному бізнесі він і далі взаємодіятиме з урядом. А стосовно призначення нового очільника міністерства, то В. Гройсман повідомив, що невдовзі буде розпочато відповідні консультації з парламентською коаліцією.