Учасниця національно-визвольної боротьби, 90-літня мешканка Прикарпаття Ольга Вишневська отримуватиме довічну державну іменну стипендію. Президент України Петро Порошенко призначив 23 довічні державні стипендії громадянам з 12 областей, які зазнали переслідувань за правозахисну діяльність.


Ольга Юріївна народилася 1927 року в селі Іванівка Рожнятівського району. У воєнні роки була активною підпільницею. Батьківська хата стояла поблизу лісу, тому кожного вечора повстанці навідувались до сім’ї Вишневських.

Навесні 1946 року заарештували старшу сестру, а дещо згодом і її саму. Обох сестер засудили до десяти років каторжних робіт. Ольга потрапила до Норильська. Навіть у засланні виявляла нескорений дух, брала участь у Норильському повстанні, яке виникло через нестерпні умови утримання засуджених. У 1955 році жінку звільнили, але на той час вся її родина була виселена у селище Верхня Дарасуна Шилкінського району Читинської області. В Україну повернулись через рік. Ользі довелося тяжко працювати на сезонних роботах у будівельній бригаді. В 1982 році Ольга Юріївна вийшла на пенсію і проживає в рідному селі з сім’єю сина Ярослава.


Вл. інф.