Днями на Бессарабській площі просто навпроти ринку ансамбль «Клезмер бенд» (на знімках) дав безплатний концерт. На жаль, причиною виходу на вулицю музикантів стали сутички з представниками національних меншин в Україні, які трапляються дедалі частіше, тому й свій виступ музиканти назвали антипогромним.

Як розповів правозахисник, представник ромської громади Борис Захаров, нещодавно на Харківщині сталося кілька сутичок з ромами, 21 травня у столиці невідомі напали на ліванське кафе. «Такі випадки трапляються дедалі частіше, тому ми вийшли на вулицю, щоб висловити свій протест і звернути увагу влади на такі прояви», — розповів Б. Захаров перед початком концерту. Він нагадав, що ще зовсім нещодавно у Києві завершилося «Євробачення», яке відбувалося під гаслом «Шануймо розмаїття», а на ділі виходить зовсім інше.

Слід відзначити, що влада цього разу досить швидко відреагувала. Послухати «Клезмер бенд» і забезпечити порядок прийшов особисто начальник Головного управління Національної поліції у місті Києві Андрій Крищенко. Журналістів він запевнив, що в Україні не буде місця проявам ксенофобії, а всі правопорушення, зокрема проти представників національних меншин, ретельно розслідуватимуть.

Тетяна ПАСОВА.

Фото автора.