У Верховній Раді України розпочала роботу депутатська група з міжпарламентських зв’язків з Республікою Македонія. Попри політичну кризу у Скоп’є, македонська сторона виявила активне бажання співпрацювати з українськими колегами. До складу української групи входять народні депутати Андрій Шинькович, Олександр Герега, Дмитро Лінько, Сергій Скуратовський, Андрій Гальченко, Володимир Мельниченко, Роман Мацола, Михайло Кобцев, Андрій Немировський та Віталій Гудзенко. Парламентарії провели у Києві дві зустрічі з Послом Македонії в Україні Столе Змейкоскі. Сторони обговорили шляхи для ділового співробітництва та бізнес-проекти, які можна реалізувати уже найближчим часом.

 


Вихід бізнесу на нові ринки


Одним із головних напрямів співпраці між країнами є економічне співробітництво: обмін делегаціями представників реального сектору економіки, торговельних мереж, підприємців, виробників продукції. За словами керівника групи дружби Андрія Шиньковича, сьогоднішні квотування на українські товари від ЄС ображають українських виробників. Водночас торгівельні угоди Македонії з країнами Європейського Союзу є набагато привабливішими.


«Взаємовигідне торговельне співробітництво — один з перспективних векторів нашої співпраці», — зазначив народний депутат на зустрічі з послом 23 травня.


Зі свого боку Столе Змейкоскі зауважив, що між Україною та Македонією підписано низку угод, які спрощують ведення бізнесу. При цьому країни не використовують їх достатньо, особливо це стосується Угоди про вільну торгівлю, що була укладена ще у 2001 році.


«90—95% українського експорту в Македонію — це метал. Але у вас достатньо якісних товарів та послуг. Македонії також є що запропонувати. Вона може стати для українських підприємців економічним центром для масштабного виходу на ринки Євросоюзу, а також Туреччини», — вважає пан посол.


Угода про ЗВТ з Македонією є однією з найдавніших таких угод, укладених Україною. Окрім того, між країнами з 1997 року діє угода про торгівлю та економічне співробітництво, а з 1998-го угода про заохочення та взаємний захист інвестицій. Створена також міжурядова комісія з торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва. Станом на початок 2016 року обсяг прямих інвестицій із Македонії в Україну становив 1,7 млн. дол. США. Згідно з даними Держстату, в 2016-му обсяг українського експорту в Македонію становив $25,91 млн., тоді як імпорт з Македонії — $11,71 млн.


«Упевнений, що у наших країн є потенціал у рази збільшити ці показники та значно поглибити економічну співпрацю», — вважає Андрій Шинькович. За інформацією прес-служби Мінекономіки, Україна і Македонія планують до 2017 року оновити та розширити положення Угоди про вільну торгівлю. Як повідомив на переговорах міністр з іноземних інвестицій Македонії Білл Павлескі, це стане важливим стимулом для активізації інвестицій.
«Економічне співробітництво, торгівля та обсяги інвестицій мають великий потенціал і перспективи розвитку, над чим спільно й інтенсивно ми працюватимемо в наступний період», — заявив Столе Змейкоскі на зустрічі у Верховній Раді 23 травня.


Зокрема, Македонія уже зацікавлена у залученні українських підприємств, які працюють у сфері будівництва газогонів, до трьох масштабних проектів газифікації країни. Також сторони домовилися організувати зустрічі між підприємцями, допомогти один одному вийти на нові ринки.


Підтримка на міжнародній арені


Під час зустрічі з послом у стінах парламенту народні депутати України висловили вдячність Македонії за підтримку курсу України. Зокрема, депутат Андрій Немировський подякував за допомогу у боротьбі з агресором, обстоюванні територіальної цілісності, підтримку на міжнародній арені. На спільному засіданні групи голова Комітету закордонних справ Верховної Ради Ганна Гопко наголосила на необхідності активізувати міжпарламентський діалог між Україною та Македонією. Вона висловила побажання, щоб ситуація у македонському парламенті стабілізувалася якомога швидше, і це дало старт пожвавленій співпраці законодавчих органів обох країн.


На думку народного депутата України Андрія Шиньковича, є підозра, що сценарій політичної ситуації в Македонії, де не спадає напруження після дострокових виборів у грудні 2016 року, пишеться за межами цієї країни.


«Ми, українці, як ніхто, добре знаємо, що за незалежність своєї країни від зовнішніх впливів треба боротись. Очевидно, не всім потрібна розвинена і стабільна Македонія. Але щиро зичу багатонаціональному македонському народу зберегти та посилити свою незалежність», — заявив парламентарій.


У свою чергу, пан посол запевнив, що усі політичні сили парламенту Македонії однаково позитивно ставляться до України та зацікавлені у розвитку відносин. І щойно у Скоп’є сформують новий уряд, можливостей для розвитку відносин буде більше.


«Наші відносини лише на стадії формування, але нам дуже важливо нині показати Україну Європі та світу. Ми вельми вдячні послу за його активну позицію, запрошуємо до роботи македонських колег. Ми готові співпрацювати у всіх сферах», — підкреслив член міжпарламентської групи Дмитро Лінько.


Розвиток культурних та соціальних зв’язків


Окрім економічної та політичної співпраці сторони домовилися розвивати соціально-культурні проекти.


«Наші країни відносно молоді, а подальший обмін досвідом у галузі освіти, туризму та культури між народами однозначно піде на користь обом країнам. Також плануємо встановити нові побратимські зв’язки між містами та плідно розвивати співпрацю між регіонами», — зазначив член групи з міжпарламентських зв’язків із Македонією Віталій Гудзенко.


«Ще один вектор нашої роботи — обмін делегаціями територіальних громад, місцевих депутатів, сільських, селищних і міських голів і, як наслідок, встановлення паралельних відносин через села, міста, райони, через обмін дітьми для оздоровлення, обмін студентами, — повідомив Андрій Шинькович. — Наша група має намір сприяти поширенню в Македонії української культури, мови, традицій. Зокрема, при українських товариствах ми плануємо відкрити потужну бібліотеку з класики та сучасних українських творів».


За даними Посольства Македонії в Україні, освітня співпраця між державами посилилася за останні роки. Так, у Скоп’є уже працюють лекторії з вивчення української мови, а у Києві — македонської. Академії наук регулярно проводять наукові семінари та зустрічі. Культурне співробітництво виявляється через проведення різних заходів, таких як Дні культури в обох країнах. Щороку українська громада вшановує пам’ять Тараса Шевченка біля монумента, встановленого митцю у центрі Скоп’є навпроти будівлі національного парламенту.


Столе Змейкоскі підкреслив, що такі заходи «безцінні для становлення культурних цінностей і їх просування, спрямовані на краще знайомство та зближення наших дружніх народів».


На думку депутата Володимира Мельниченка, співпраця між країнами дасть змогу македонцям більше дізнатися про нашу країну, а українцям про Македонію. Ще один член групи дружби Україна—Македонія Роман Мацола зауважив: «Є така істина: що більше в тебе друзів, то ти багатший і сильніший. Сьогодні ми отримали ще одного друга. Між нашими країнами відкривається нова сторінка і нові можливості втілювати різні проекти».


Фото Яна ДОБРОНОСОВА.​

Більше фото та інформації на сайті: http://ukrmkd.com/