Уже в 35-й раз столиця святкувала свій день народження. Вперше його відзначали наприкінці травня 1982 року і присвятили 1500-річчю української столиці. Офіційно в останню неділю травня святкувати цей день було запропоновано 1987 року.

Відтоді стало доброю традицією приходити на свято у національних строях, а вже згодом люди почали організовуватися у справжні мегамарші. Так було і нинішньої суботи (на знімку). Колона людей, одягнених у національне вбрання, пройшлася головними вулицями міста і зупинилась на Трухановому острові, де на них уже чекали виступи відомих гуртів та виконавців, а також письменників і поетів. Як зазначали організатори, цьогорічний марш відбувався під гаслом «Створимо українську культуру разом!». Після ходи на Софійській площі було проведено урочисте відкриття свята.
Вечірню програму святкувань до дня столиці відкрила Театралізована хода. Вона рушила о 17-й годині з парку Шевченка та пройшла вулицею Володимирською до основного місця проведення заходів — Софійської площі. Учасники колони рухалися за пересувною платформою, на якій вивищувалась копія скульптури «Кий, Щек, Хорив та їхня сестра Либідь». Біля Національної опери учасників привітав військовий оркестр.
Загалом святкові заходи упродовж двох вихідних днів відбувалися на дуже багатьох локаціях і в центрі міста, і в усіх його районах. Це й танцювальні майстер-класи, й історичні та патріотичні доповіді, і ярмарки ремісників та майстер-класи з плетіння дідухів, виготовлення виробів зі шкіри, майстер-клас із ковальства. Кульмінацією Дня Києва-2017 став день українського танцю та гала-концерт за участю українських зірок. Тож навряд чи хтось не знайшов собі розваги до душі.
Утім, хто не встиг на святкування цими вихідними, може часточку позитиву отримати на Співочому полі. Там ви потрапите у справжню японську казку, що її створили райони столиці й присвятили Дням Кіото в Києві, адже Кіото — місто-побратим столиці. Виставка має назву «Японія — очима України».
 

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.