Невелике село Ліски в Кілійському районі сьогодні вважають полуничною столицею Одещини. Проживає тут 1700 мешканців, які щорічно вирощують і постачають на ринки обласного центру понад 300 тонн солодкої ягоди.
Посередники скуповують її у селян по 10 гривень за кіло. Цього самого дня на одеському Привозі полуницю продають уже по 40 гривень. Такі ось нахабні накрутки полуничних трейдерів.
Нині на одеських ринках цю ягоду можна купити на будь-який смак і розмір. Традиційні постачальники — Кілійський, Ізмаїльський райони й сусідня Республіка Молдова. Ціни в діапазоні 30—45 гривень.
З’явилася перша скоростигла черешня із цінами, що кусаються. Велика йде по 60 гривень за кілограм, дрібнішу можна вторгувати за 40 гривень.
На ринках Одеси цими днями не проштовхнутися — пішли фрукти, зелень, молода цибуля й часник. Ціна останнього просто дивує — за кілограм просять 100 гривень!
А от огірочки в ціні помітно впали — знаменитий сорт «Роднічок» із приміського села Маяки можна купити по 15 гривень кілограм. Молода капуста йде по 10 гривень, морква — 20, картопля — 20, буряк — 20, редис — 12 гривень. Зелений горох у стручках (улюблені ласощі одеситів) продається по 40 гривень за кіло, голівки молодої цибулі — 10 гривень за кілограм.
Можна, звичайно, купити і ягоду, і фрукти просто за смішними для сьогоднішнього часу цінами. Але для цього треба приїхати до КПП «Кучургани». Жителі Молдови, щоб не витрачати часу на поставки в Одесу своєї продукції, продають її за сотню метрів від кордону. Там полуницю можна купити по 10 гривень за кілограм, черешню — за 20 гривень, а молода картопля, огірки й поготів дешеві.
Багаторічна боротьба з перекупниками сільгосппродукції, на жаль, не принесла перемоги місцевій владі, яка організовує роботу продовольчих ринків. Ціни встановлюють не ринок, не попит і не конкуренція, а перекупники, які просто не пускають на базари селян зі своєю продукцією, змушуючи останніх продавати за копійки.

Одеська область.