Уже майже півроку держава не відшкодовує пільги та субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. За підрахунками виконавчого директора Асоціації міст України Олександра Слобожана, станом на 1 квітня борг становив майже 32 мільярди гривень. А за даними Мінсоцполітики він ще вищий — 35 мільярдів гривень.


«У держбюджеті на відшкодування пільг було передбачено 52 мільярди гривень, і вони вже давно вичерпані», — пояснив на прес-конференції у Києві перший віце-президент ГО «Всеукраїнська рада голів ОСББ» Роман Бондарук. За його словами, до головного кошторису країни потрібно невідкладно вносити зміни, аби забезпечити ці виплати. Інакше комунальники прогнозують катастрофу.


Першими почали бити на сполох ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків). Їх в Україні вже створено 27 тисяч, що становить майже 25 відсотків багатоквартирного житлового фонду. «У багатьох будинках до 70 відсотків мешканців — субсидіанти», — розповіла президент ГО «Всеукраїнська рада голів ОСББ» Наталія Олійник. Якщо ОСББ не отримає відшкодувань за субсидіями і пільгами, які їм нараховуються, то буде змушене платити за світло, газ і тепло з власних оборотних коштів, яких не завжди вистачає. Вже є прецеденти, коли через борги енергопостачальні компанії відключали світло й ліфти. Хоча вини комунальників у цьому немає — вони просто не мають достатньо грошей, щоб розрахуватися. Понад те, почали накопичуватися й борги з зарплати, тож невдовзі прибирати багатоквартирні будинки буде нікому. Це вже не кажучи про підготовку до опалювального сезону — за відсутності гарантованих державою відшкодувань коштів на такі роботи просто немає.


«Ситуація складається так, що мені буде дуже важко вийти до людей і пояснити їм, чому в утепленому будинку, де замінено вікна, встановлено світлодіодні лампи й датчики руху, їм доведеться ходити пішки темними й брудними коридорами», — обурюється голова правління співвласників багатоквартирних будинків «Оберіг» у Львові Стефанія Климко. За її словами, загалом заборгованість Львову з відшкодування субсидій та пільг становить 601 мільйон гривень. Тож ця проблема стосується не лише ОСББ, а й тих будинків, які обслуговують ЖЕКи й управляючі компанії, адже грошей не отримує ніхто. Ця проблема всюди. На прес-конференції були присутні міський голова Черкас Анатолій Бондаренко й перший заступник міського голови Володимира-Волинського Ярослав Матвійчук, які підтвердили, що у них така сама біда: через відсутність гарантованих державою компенсацій уже не вистачає навіть на зарплату двірникам.


Представники Асоціації міст України й профільних громадських об’єднань звернулися до керівництва держави з вимогою негайно звернути увагу на критичну ситуацію, що склалася у сфері ЖКГ, й передбачити у змінах до бюджету виплату відшкодувань у повному обсязі.