Чому судмедексперти з Бахмута Донецької області назвали самогубцями двох офіцерів і солдата-контрактника з Вінниччини ще до завершення розслідування? Факт самогубства вони засвідчили письмово у свідоцтвах про смерть, виданих рідним.

 

Майор Олександр Басюк.

 

Капітан Юрій Барашенко.

 

Солдат Михайло Лисак.

 

Фото надані
рідними загиблих.

 

Усі три випадки самогубств сталися з військовими після того, як вони зателефонували і повідомили, що збираються додому. Саме той факт, що ті самі вкоротили собі віку, викликає сумнів у рідних. Не розуміють також, чому їх назвали самогубцями ще до завершення розслідування? За збігом обставин названі факти самогубства засвідчили в одному медичному закладі — Бахмутському відділенні Донецького бюро судмедекспертизи. Там видали довідки про смерть із зазначенням факту самогубства. Рідним загиблих не можуть чітко пояснити ще одне — чому справи офіцерів розслідує не Військова прокуратура, а Нацполіція.

— А може, це вияви дій замаскованих сепаратистів? — каже дружина кадрового офіцера 32-річного майора Олександра Басюка пані Інна. — Два роки зволікають із розслідуванням загибелі мого чоловіка. Скільки ще часу це триватиме, незрозуміло. Мені навіть у присутності адвоката не дають можливості ознайомитися з матеріалами слідства. Ніби я чужа людина, ніби це постраждав хтось інший, а не я і наша сім’я. Звернулися б до суду з позовом про встановлення обставин загибелі, та слідство не закінчено. Зате одразу назвали чоловіка самогубцем.

Майора Басюка знайшли повішеним 26 травня 2015-го. За словами дружини, саме в той день він мав виїжджати додому. Так сказав напередодні у телефонній розмові їй, синові, своїй матері.

— Я знаю Сашка з п’ятого класу, — розповіла «Голосу України» пані Інна. — Ми разом навчалися. Ще тоді між нами з’явилася симпатія, потім одружилися. Весь час ми разом. Що в нього на серці, відчувала навіть у диханні в телефонну слухавку. Вбийте мене — ніколи не повірю, що він міг накинути собі зашморг на шию. Я б у суді шукала правди, так тягнуть з розслідуванням. Кругом глухий кут.

Кадровий офіцер Олександр Басюк служив у військовій частині А 0853 у місті Бар, де проживав із сім’єю, там мешкає і його мати. Вперше в зоні АТО побував, щойно оголосили про проведення антитерористичної операції. Він пройшов Слов’янськ, донецький аеропорт. Це було його четверте відрядження, яке закінчилося загадковою загибеллю. Рідні добиваються одного — правди про те, що насправді сталося з молодим офіцером.

Претензії до слідчих Попаснянської поліції на Луганщині є в ще однієї родини з Вінниччини — загиблого командира роти капітана 50-річного Юрія Барашенка з Бершадського району. Він мав бути вдома 3 серпня 2016 року. Поспішав на ювілей дружини, який планували відзначити 6 серпня. Офіцера чекав внук, двоє дітей, уже запросили рідню, близьких друзів. Напередодні по телефону батько обговорив з донькою Вікторією подарунок для іменинниці.

— А після того батька знайшли з простреленою головою, — каже донька загиблого пані Вікторія. — П’ять куль пройшли наскрізь. Але як! Дві горизонтально зі скроні, а три — вертикально з підборіддя. Сталося це біля Попасної на Луганщині. Але судмедекспертизу проводили, чомусь, у Бахмуті Донецької області. Експерт написав, що це — самогубство. Досі не проведено деякі слідчі дії, які мали б бути зроблені по гарячих слідах. Не зрушила справа і після того, як ми звернулися до Генпрокурора, Нацполіції, народного депутата, коли я особисто їздила в Луганську обласну поліцію.

Не дочекалися і 29-річного військовослужбовця-контрактника Михайла Лисака. Зателефонував, сказав, що уже збирається у відпустку. Потім повідомили сумну новину. У довідці судмедексперта, до речі теж з Бахмута, як і у двох попередніх випадках, зазначено, що військовослужбовець скоїв самогубство — застрелився з автомата у районі Попасної.

— У військових незрозуміла оцінка подій, — ділиться думками сестра загиблого пані Людмила. — В оприлюдненій у ЗМІ інформації пишуть, що Мишко загинув під час обстрілу їхнього поста. А в довідці про смерть читаємо — смерть настала внаслідок самогубства. Родини капітана Барашенка і солдата Лисака тепер добиваються ексгумації тіл загиблих для проведення повторної експертизи.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

 

КОМЕНТАР

Маіс СОЛОГУБ, юрист, судмедексперт з майже 40-річним стажем:

—Тільки слідчий має право робити висновки про причини загибелі людини, це не входить до компетенції судмедексперта. Постраждала сторона, якою є рідні загиблого солдата, має повне право вимагати повторної експертизи. Вона може підтвердити або спростувати сумніви рідних щодо факту самогубства.