Двадцять одиниць зброї застосували невідомі молодики, які намагалися заволодіти майном у селі Метанівка Теплицького району на Вінниччині. Надзвичайну подію прокоментував у Фейсбуці керівник Нацполіції України Сергій Князєв. Він назвав цей факт спробою рейдерського нападу.


«Рейдери у будь-якому прояві — це злочинці, — йдеться у повідомленні. — Рецепт тут один: зловмисників обличчям у землю, організаторів — у тюрму. Особи нападників встановлюють, зброю вилучено. Цей факт поліція класифікувала як хуліганство. Кримінальне провадження відкрито за ч. 4 ст. 296, що карається позбавленням волі на термін до семи років».

 

Один із учасників конфлікту, який просив не називати свого прізвища, розповів «Голосу України», як розгорталися події. Майно, про яке йдеться, перебуває під арештом. Селяни вважають, що у них його незаконно відібрав керівник одного із сусідніх сільськогосподарських підприємств. «Його прізвище добре знають у районі й області, — наголошує співрозмовник. — Бо люди з інших сіл уже й дорогу перекривали, протестуючи проти його дій. Тепер черга дійшла до нас. Ніхто не міг подумати, що приїдуть з автоматами й пістолетами і почнуть стріляти по людях».


Як стверджує співрозмовник, з молодиками, які прибули на двох автобусах і п’яти автомобілях, був представник керівника господарства, якому все сходить з рук. Кажуть, він кричав: «Стріляйте, я все порішаю!». Нападники намагалися захопити тік, складські приміщення і зерноочисну техніку. На той час там чергували селяни. «Ми склали графік чергування і цілодобово охороняємо майно, — продовжує співрозмовник. — Знаємо, що його вже кілька разів перепродували, щоб заплутати справу, а нас пошити в дурні. Зрозуміло, перепродують своїм. Цього разу з бандитами приїхав якийсь чоловік, повідомив, що в нього документи на наше майно. Непроханих гостей попросили залишити територію. Натомість молодики, які прибули з ним, відкрили стрілянину». На допомогу жителям Метанівки прибули селяни із сусідніх сіл Орлівка, Мишарівка та Завадівка.


Майже 70 працівників поліції і спецпризначенців припиняли конфлікт. Нападникам запропонували скласти зброю. Вони відмовилися. Тоді поліція застосувала силу. Нападників поклали на землю. Після цього селяни намагалися вчинити розправу над бандитами. Поліції довелося стримувати розлючений натовп. Затримано 45 молодиків. Селяни кажуть, що приїжджих було більше, дехто втік через поле в ліс. Постраждали шестеро місцевих жителів. Двох з них госпіталізували до районної лікарні. Серед поранених — два учасники АТО, а також батько двох синів, які нині захищають країну на Донбасі. Більшість затриманих — з Вінницької області й обласного центру, дехто — з Київщини. Один перебував у розшуку за підозрою у скоєнні тяжкого злочину.

Вінницька область.

Коментар

Начальник головного управління поліції Вінницької області Юрій Педос:


— Це було намагання у рейдерських спосіб заволодіти майном, що належить місцевим селянам. Хто його організував, встановимо під час розслідування. Затримано 45 осіб. Вилучено 20 одиниць зброї, зокрема вісім помпових рушниць, два мисливські карабіни калібром 5,45 мм і 7,62 мм, п’ять травматичних пістолетів. Для всіх затриманих вимагатимемо застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.