Правління Національної спілки журналістів України ухвалило рішення створити фонд підтримки журналістів, які постраждали внаслідок війни на Донбасі та окупації Криму. Також члени правління прийняли звернення з цього приводу.

«Неоголошена, але реальна війна на сході України та окупація Криму змінили інформаційне поле та умови роботи журналістів. Але є серед нас чимало колег, чиє життя теж різко змінилося в 2014-му. Це журналісти з Криму і Донбасу, які через погрози чи небезпеку були змушені виїхати на підконтрольну Україні територію. Це колеги, які втратили одночасно і роботу, і житло, тому що їхні газети, сайти, теле- та радіокомпанії припинили діяльність під тиском окупаційних збройних формувань. Це українські журналісти, які побували в полоні у так званих ДНР і ЛНР чи незаконно переслідуються в Російській Федерації», — йдеться в документі.
Серед тих, хто постраждав від російської агресії в Україні, — незаконно заарештований у РФ кореспондент «Укрінформу» Роман Сущенко, кримський журналіст Микола Семена, проти якого порушено кримінальну справу за публікації, де міститься незгода з анексією півострова. Крім того, потребують допомоги колеги, які перебували в полоні: зокрема, Марія Варфоломеєва понад рік була в заручниках, Роман Черемський — 133 дні.
Члени правління підтримали ідею щодо відкриття спеціального рахунку для акумуляції коштів для допомоги колегам у біді. Передбачається, що фонд поповнюватиметься за рахунок внесків окремих журналістів, редакційних колективів, об’єднань та асоціацій, підприємств, благодійних організацій.