Сьогодні є чимало бюрократичних перешкод, які ускладнюють можливість отримання пенсій та соціальних виплат переселенцям. Про це заявила голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова під час першого засідання робочої групи з напрацювання законодавчих пропозицій, спрямованих на вирішення пенсійної проблематики внутрішньо переміщених осіб. У заході взяли участь народні депутати, урядовці, представники Пенсійного фонду, інститутів громадянського суспільства, а також АТ «Ощадбанк» та ПАТ «Укрпошта».


Учасники робочої групи розглянули зміни до деяких постанов Кабінету Міністрів, ініційовані Міністерством соціальної політики. Зокрема, пропонується врегулювати порядок, за яким відбуватиметься виплата пенсій та соціальної допомоги внутрішньо переміщеним особам, а також контроль.


«Переселенці, котрі мають право на виплати, повинні їх отримувати на тих самих підставах, що й усі громадяни», — наголосила Людмила Денісова.


Парламентарій зазначила, що сьогодні внутрішньо переміщеним особам створено чимало бюрократичних перепон, котрі органам виконавчої влади потрібно усувати.


Також, вважає вона, необхідно напрацювати механізм виплати пенсій для осіб, які проживають на непідконтрольній території. Народний депутат зауважила, що це питання вирішується вже три роки, однак, реальних кроків досі не зроблено.


За результатом засідання внесено низку поправок до розглянутого проекту постанови та визначено напрямок подальшої діяльності робочої групи. Наступна зустріч має відбутися через тиждень.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.