Дитяча книга Романи Романишин та Андрія Лесіва «Війна, що змінила Рондо», яка вийшла друком у «Видавництві Старого Лева», потрапила до списку найкращих у світі. Головні герої твору — троє друзів Данко, Зірка і Фабіян — опиняються у вирі війни, що вривається у мирне місто, яке славилося своїми дивовижними квітами. Був звичайний день, мешканці Рондо поспішали у своїх справах, світило сонце, співали квіти і птахи — і раптом усе стихло... За якусь мить на вулицях з’явилися танки, а у небі бомбардувальники, «несучи з собою руїни, безлад і суцільну темряву». «А без світла беззахисні квіти Рондо почали слабнути, в’янути і перестали співати». «Війна торкнулася кожного», — пишуть автори, вони ж і ілюстратори видання. Данко, Зірка і Фабіян з відчаєм спостерігали, як війна, про яку вони ніколи нічого не знали, руйнує їх прекрасний, але крихкий світ. І троє друзів вирішили обороняти місто.


Романа Романишин і Андрій Лесів кажуть, що вони не планували написати дитячу книгу про війну, але бойові дії на сході внесли корективи у творчі задуми. Тож вирішили за допомогою казкових персонажів розповісти маленьким читачам про те, що війна, а у творі це окремий персонаж, не має серця і не розуміє жодної мови, ненавидить і нищить усе прекрасне. І до того ж зачіпає кожного. А ще про те, як важливо не боятися разом стати проти ворога, який у казці-повчанні постає великим злом. Тільки згуртувавшись, можна перемогти.


Дізнатися більше про історію оборонців Рондо можна буде на Бібліофесті, який стартував у столичній дитячій бібліотеці імені Тараса Шевченка, чи у літературній кав’ярні Palіturka, що відкриється 9 червня на головній вулиці Києва — Хрещатику.