На засіданні Комітету з питань запобігання та протидії корупції майже півтори години обговорювали кандидатури на аудитора НАБУ від Верховної Ради України, однак жодного рішення не прийняли.

Голова комітету Єгор Соболєв запропонував відтермінувати ухвалення рішення щодо аудиторів НАБУ ще на два тижні та запросити всіх кандидатів, в тому числі й іноземців, на засідання комітету 21 червня. Натомість інші депутати наполягали, що не можна більше зволікати і необхідно подати кандидатури на розгляд Верховної Ради. І частина депутатів на знак протесту покинули залу засідань. Засідання закрили через відсутність кворуму.


Народний депутат Ігор Артюшенко (фракція БПП) висловив думку, що голова антикорупційного комітету принципово не хоче подати три кандидатури на аудитора НАБУ на розгляд парламенту. «Вже обрана кандидатура від Кабміну, скоро матимемо кандидатуру від Президента, але парламент, через так званих «антикорупціонерів», які саботують обрання кандидатури незалежного аудитора, не може визначитись зі своєю кандидатурою», — наголосив Артюшенко. Депутат не виключив, що більшість членів комітету можуть звернутись до Голови Верховної Ради щодо саботажу голови комітету або провести окреме засідання антикорупційного комітету.


Ігор Попов (Радикальна партія) на своїй сторінці у Фейсбуці розповів, що заявки від кандидатів приймалися до 2 травня. Місяць депутати вивчали резюме та наводили довідки. «Я пропонував запросили кандидатів на найближче засідання комітету наступного тижня, а з тими, хто не зможе прибути особисто, — провести співбесіду по Скайпу, — зазначив І. Попов. — Неявку на співбесіду вважати відмовою від участі у конкурсі. Моя пропозиція не знайшла підтримки. Пропозиція обрати кандидата без співбесіди уже сьогодні також викликала заперечення. Окрім цього тижня, залишаються два пленарні тижні для прийняття рішення».


На сьогодні заявки для участі в конкурсі на посаду аудитора НАБУ подали 10 кандидатів. Серед них — троє іноземців: адвокат Марта Борщ (США), іспанський прокурор Карлос Кастресана, а також британський фахівець з безпеки Найджел Браун, кандидатуру якого Верховна Рада вже розглядала, але відхилила.


У 2017 році Національне антикорупційне бюро України проходитиме перший зовнішній аудит за два роки роботи. До комісії, яка має здійснювати аудит НАБУ, входитимуть три представники — по одному від Верховної Ради, уряду та Президента України. Поки що лише Кабмін обрав аудитора НАБУ за своєю квотою — професора кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського Національного університету імені Тараса Шевченка Михайла Буроменського.