Парламентська хроніка

Ранкове засідання 22 лютого

Цей день — 22 лютого 2014 року, — безумовно, увійде в історію України та українського парламентаризму, як один із переломних та вирішальних. За декілька годин Верховна Рада конституційною більшістю прийняла багато резонансних рішень. Новим Головою Верховної Ради обрано Олександра Турчинова, прийнято низку важливих документів, спрямованих на стабілізацію політичної ситуації в державі. І чи не найголовніше — депутати від різних політичних сил закликали забути старі образи та об’єднатися у прийнятті конче необхідних для країни рішень. Адже нині фактично єдиним легітимним органом державної влади у країні є Верховна Рада.

За обрання Головою Верховної Ради Олександра Турчинова проголосували 288 депутатів, проти — 0, утрималися — 4, не голосували — 34 із 326 депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. Голоси розподілилися так: Партія регіонів — 28, «Батьківщина» — 87, «УДАР» — 32, «Свобода» — 36, КПУ — 24, позафракційні — 81.

А розвивалися події в парламенті вчора так. Відкрив пленарне засідання заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський. Він повідомив про те, що глава парламенту Володимир Рибак та його перший заступник Ігор Калєтнік написали заяви про відставку. У сесійній залі зранку зареєструвалися 248 народних депутатів. Головуючий також поінформував, що закон про повернення до Конституції України 2004 року направлено до адміністрації Президента України. Потім було надано слово для виступу народним депутатам.

Представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко запропонував оголосити перерву в роботі пленарного засідання для узгодження питань порядку денного, однак роботу парламенту було продовжено.

Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко закликав зробити все, щоб уникнути протистояння та насильства в державі. «На сьогоднішній день Верховна Рада залишилася єдиним легітимним державним органом влади у країні, ми несемо відповідальність за стан справ у державі», — наголосив Кличко. Він закликав зберігати спокій, уникати агресивних випадків та звернувся до урядовців —  продовжувати виконувати свої обов’язки для нормального функціонування держави. «Обов’язок усіх політиків — повернути в державі спокій, щоб вона нормально існувала», — підкреслив Кличко. Лідер «УДАРу» також запропонував ухвалити постанову парламенту, яка вимагає, щоб  Віктор Янукович пішов у відставку, що стане законною підставою для проведення дострокових президентських виборів не пізніше 25 травня 2014 року.

У свою чергу лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що непідписання Януковичем закону про повернення до Конституції 2004 року є законною підставою для його негайної відставки.

Лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок запропонував у зв’язку з тим, що глава парламенту написав заяву про відставку, задовольнити його відставку і розпочати процедуру обрання нового керівництва парламенту. Тягнибок також запропонував ухвалити заяву до народу України щодо недопущення можливих фактів мародерства, зокрема в столиці України, забезпечити патрулювання вулицями, особливо столиці, щоб не було знищено майно, яке належить народу України. Тягнибок також запропонував ухвалити постанову про відновлення конституційного ладу в Україні.

Водночас парламентарій наголосив, що дуже важливою є думка попередніх промовців із Партії регіонів про те, що рішення парламенту мають бути ухвалені консенсусом. «Ми не маємо права допустити розколу держави, — підкреслив Тягнибок. — Наше завдання — щоб Україна залишилася територіально цілісною». Наступними кроками, за його словами, мають бути формування нового уряду, призначення нових Генпрокурора, Голови СБУ, старт процедури імпічменту та призначення дати нових президентських виборів орієнтовно на 25 травня 2014 року, а також ухвалити новий склад ЦВК, негайно розпочати судову реформу.

Заступник глави фракції «Батьківщина» Олександр Турчинов заявив, що оскільки більшість урядовців та Президент Янукович «зникли в невідомому напрямку», Верховна Рада нині є єдиним легітимним органом у державі. Він закликав усі політичні сили забути всі минулі образи та взяти відповідальність за стан держави. Турчинов закликав негайно призначити тимчасово виконуючого обов’язки глави уряду та міністра внутрішніх справ. «Забуваємо чвари, ми відповідаємо за Схід і Захід, за Північ і Південь, за кожне життя», — підкреслив Турчинов.

Позафракційний депутат Микола Рудьковський запропонував негайно проголосувати за постанову про покладання обов’язків голів адміністрацій на голів обласних рад в усіх регіонах.

Народний депутат від «Батьківщини», комендант Майдану Степан Кубів закликав народних депутатів припинити ейфорію та заклики до насильства і використання зброї та не допустити загострення політичної та економічної ситуації в державі. Депутат наголосив, що необхідно стабілізувати діяльність усіх органів влади, щоб не допустити економічного колапсу та дефолту країни. Він закликав мітингувальників у жодному разі не займати будівлі Національного банку України.

«Ми повинні один одного пробачати і чути, багато конфліктів, дуже багато зброї нині на вулицях», — сказав Кубів. Він також закликав священиків усіх конфесій провести відповідну роз’яснювальну роботу серед вірних, щоб заспокоїти суспільство.

Прийняти зважені рішення, щоб не розколоти Україну, закликав і Голова Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони Володимир Литвин. «Своїми рішеннями ми не повинні розколоти Україну, потрібно зробити все, щоб не допустити втручання інших сторін у розв’язання конфлікту в своїх інтересах», — підкреслив Литвин. Він запропонував невідкладно прийняти рішення про призначення міністра внутрішніх справ, щоб правоохоронні органи почали виконувати свої функції у спосіб, визначений законами України, вирішити питання призначення керівництва СБУ та Міноборони, формування уряду.

Депутат Віталій Немилостивий звернувся до всіх державних службовців нести персональну відповідальність за те, щоб центральні органи влади зберегли керованість, та продовжували виконувати свої обов’язки.

Депутат Інна Богословська у своєму виступі наголосила, що всі рішення мають базуватися на завданні «зшити країну», а в керівництві Верховної Ради має бути представлено і Південь, і Схід, і Захід, і Центр. «Бо якщо буде прийнято помилкове рішення, ми втратимо можливість говорити так, щоб нас слухали на Півдні і Сході, — сказала Богословська. — Ми повинні зробити так, щоб до Верховної Ради була базова довіра». Богословська також запропонувала створити в парламенті постійно діючий майданчик для комунікації між політиками та громадським сектором Майдану, створити переговорну групу, яка напрацьовуватиме порядок денний.

Після дискусії Верховна Рада Україна конституційною більшістю (319 «за, проти — 0, утрималися — 0) проголосувала за проект постанови «Про запобігання проявам сепаратизму та іншим посяганням на основи національної безпеки України».

Верховна Рада постановила: категорично засудити прояви сепаратизму та будь-які інші посягання та територіальну цілісність України, вимагати від СБУ оперативно розслідувати всі повідомлення про дії, які містять ознаки злочинів проти основ національної безпеки України і, зокрема, посягання на територіальну цілісність та недоторканність України та вживати жорстких і вичерпних заходів для припинення та запобігання загрозам національній безпеці України. 25 лютого 2014 року заслухати у Верховній Раді інформацію Голови СБУ про розслідування таких повідомлень і, зокрема, повідомлень про сепаратні переговори депутатів різних рівнів із представниками іноземних держав про можливий розділ країни на декілька частин, про що йдеться у заяві СБУ від 21 лютого 2014 року. Постанова набуває чинності з дня її прийняття.

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, представляючи проект постанови, звернувся до всієї країни, всіх регіонів держави і до кожного українського громадянина: «У нас є дві цінності. Перша цінність — це людина, друга цінність — наша країна. Ми закликаємо зберегти територіальну цілісність нашої держави». Яценюк також наголосив: «Наше спільне майбутнє — це унітарна українська держава, і будь-які спроби, спрямовані на розкол країни, є злочином, за який буде покарано». Парламентарій також звернувся до Януковича та його соратників: «Будь-хто і я окремо звертаюся до Януковича: тільки спробуйте провокувати сепаратистські настрої, вам не вдасться врятуватися на жодній території. Україна була і буде унітарною державою. Парламент виступає за засудження будь-яких проявів сепаратизму».

 

Потім блискавично, буквально за п’ять хвилин, депутати проголосували за задоволення заяви про відставку Володимира Рибака та Ігоря Калєтніка і 288 голосами обрали нового Голову Верховної Ради — Олександра Турчинова. На розгляд парламенту було внесено дві кандидатури — Олександра Турчинова («Батьківщина») та позафракційного Петра Порошенка. Порошенко відкликав свою кандидатуру на користь Турчинова. Депутати із фракції Партії регіонів пропонували обрати таку кандидатуру, яка зможе об’єднати країну та утриматися від ухвалення будь-яких актів, які можуть призвести до невиконання угод, підписаних між опозицією та Президентом Віктором Януковичем. Однак парламент без зволікання приступив до голосування за обрання нового свого глави та обрав ним Олександра Турчинова.

Новообраний Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов у своєму виступі наголосив, що центр влади в Україні нині перебуває в парламенті і що він вважає своїм головним завдання на посаді керівника парламенту забезпечення стабільності у державі.

«Верховна Рада стала центром керівництва країни, це єдина сьогодні легітимна влада, нам необхідна консолідація в сесійному залі, — сказав Турчинов. — Верховна Рада повинна взяти під захист усю Україну: і Схід і Захід, і Північ, і Південь, це наш обов’язок. Я звертаюся до всіх депутатів із проханням консолідації та праці задля України. Одразу після відновлення Конституції, яке повинно відбутися сьогодні, ми повинні почати формувати коаліційний уряд».

Водночас Турчинов заявив: якщо заради коаліційного уряду буде необхідна його відставка, він готовий це зробити. Ось як він про це сказав: «Для того, щоб не було дискусій довкола коаліційного уряду і не втрачати час для відновлення влади в країні ми сьогодні прийняли рішення щодо обрання голови парламенту. Для того, щоб було сформовано коаліційний уряд, щоб була єдність, я офіційно заявляю: коли для формування коаліційного уряду необхідно буде подання моєї заяви про відставку, я подаю заяву про відставку, щоб уся країна могла стабільно та ефективно працювати».

Після обрання О. Турчинова главою парламенту Верховна Рада ухвалила постанову Верховної Ради «Про взяття політичної відповідальності за ситуацію в Україні». Цією постановою парламент доручив Голові Верховної Ради до формування коаліційного уряду координувати та спрямовувати роботу Кабінету міністрів України. За таку постанову проголосували 314 депутатів.

Народні депутати ухвалили проект постанови «Про організаційні питання, пов’язані з уведенням в дію акта, що відновлює дію Конституції України із змінами, внесеними законом №2222-ІV від 8 грудня 2004 року». За таке рішення проголосували 325 народних депутатів. Голова Верховної Ради Олександр Турчинов перед голосуванням пояснив, що цю постанову необхідно прийняти, оскільки Президент Віктор Янукович не підписав закон, ухвалений парламентом напередодні. Прийнятою постановою Віктору Януковичу поставлено ультиматум: постанова набуває чинності в разі непідписання Президентом України Закону «Про відновлення дії окремих положень Конституції України» до 10-ї години 23 лютого цього року.

Верховна Рада України 275 голосами прийняла постанову про призначення виконуючим обов’язки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Депутати пропонували обрати на цю посаду (тимчасово, до формування коаліційного уряду) дві кандидатури — Арсена Авакова та Віталія Ярему. Сергій Тігіпко заявив, що це має бути професіонал. Партія регіонів кандидатуру на цю посаду не пропонувала, вважаючи, що це справа нової більшості. Микола Рудьковський запропонував призначити на посаду в. о. міністра внутрішніх справ Віталія Ярему, котрий має великий досвід роботи в міліції. Депутат Ігор Єремеєв від імені позафракційних депутатів також запропонував обрати в. о. міністра внутрішніх справ В. Ярему. Водночас Андрій Парубій закликав депутатів прийняти «швидкі рішення» і проголосувати за узгоджену кандидатуру Авакова, а наступного тижня, можливо, провести нове голосування.

Віталій Ярема заявив, що нині виникла дуже складна ситуація — в Києві та довкола нього перебуває дуже багато підрозділів внутрішніх справ, котрі не можуть виїхати зі столиці через блокування виїздів. За його словами, Аваков працював три місяці на Майдані, а тому може навести лад на блокпостах на виїзді з Києва. Ярема закликав підтримати кандидатуру Авакова.

Після результативного голосування глава парламенту О. Турчинов закликав Авакова негайно приступити до виконання обов’язків та забезпечити правопорядок і захист життя громадян.

Верховна Рада України також ухвалила проект постанови «Про висловлення недовіри генеральному прокурору України Віктору Пшонці». За відповідне рішення проголосували 247 народних депутатів. Голова Верховної Ради Олександр Турчинов декілька разів запрошував Пшонку прийти до сесійної зали і виступити, однак він, звісно, не з’явився. Після голосування Турчинов заявив: «Екс-Генпрокурор Пшонка не має права виконувати свої обов’язки. За нашою інформацією, він уже декілька днів не з’являвся у Генпрокуратурі».

Верховна Рада України 322 голосами прийняла постанову про виконання міжнародних зобов’язань України щодо звільнення Юлії Тимошенко. Після прийняття такої постанови депутати в сесійній залі скандували: «Юлі волю!». Перед голосуванням Турчинов заявив, що екс-прем’єру Ю. Тимошенко, котра нині перебуває в харківській лікарні, нині загрожує небезпека. 

Під час пленарного засідання пролунало багато резонансних заяв. Зокрема, народний депутат із фракції «Свобода» Андрій Іллєнко повідомив, що до резиденції Президента України в Межигір’ї уже вільний доступ і туди заходять журналісти та активісти Майдану. «Там немає Януковича, охорона пропускає всіх», — сказав Іллєнко. Депутат також повідомив, що фракція «Свобода» зареєструє в парламенті проект постанови про повернення Межигір’я у власність народу. Можливо, там буде розміщено сиротинець.

Голова Комітету Верховної Ради з питань культури та духовності В’ячеслав Кириленко під час пленарного засідання парламенту заявив, що у президентській резиденції в Межигір’ї, яка належала Віктору Януковичу і до якої нині відкрито вільний доступ, перебувають десятки культурних цінностей, у тому числі з Національного музейного фонду.

Кириленко повідомив, що групою експертів-музейників та громадськими організаціями засновано «Український блакитний щит», організацію під егідою ООН, на захист культурних цінностей. «Експерти-музейники просять самооборону та нового міністра внутрішніх справ провести інвентаризацію та оцінку цінностей, які перебувають у Межигір’ї, деякі з яких, припускають експерти, потрапили туди з Національного музейного фонду», — сказав депутат. Голова комітету також зауважив, що разом із профільним парламентським комітетом буде здійснено облік культурних цінностей у Межигір’ї та повернуто їх до Національного музейного фонду та українському народу.

Представник Президента в парламенті Юрій Мірошниченко у коментарі журналістам у кулуарах парламенту заявив, що він не знає, де наразі перебуває Президент Віктор Янукович. «У мене немає інформації про місце перебування Президента», — сказав Мірошниченко. При цьому він визнав, що це питання нині обростає багатьма чутками і пообіцяв повідомити журналістам про місцеперебування Януковича, як тільки у нього з’явиться така інформація. Окрім того, Мірошниченко сказав, що він не знає, де нині перебувають багато депутатів із Партії регіонів, котрі сьогодні відсутні в сесійній залі парламенту. Зранку у ЗМІ з’явилися суперечливі інформації щодо місця перебування Януковича. За одними повідомленнями, начебто Янукович прилетів до Харкова, де має відбутися з’їзд депутатів із Східної та Південної України, за іншими — президентський літак начебто приземлився в Об’єднаних Арабських Еміратах.

Близько 14-ї години в роботі парламенту було оголошено перерву до 16-ї години для подальших політичних консультацій щодо формування коаліційного уряду та ухвалення інших першочергових рішень.

Під час пленарного засідання також пролунали повідомлення про вихід ще майже 30 депутатів зі складу фракції Партії регіонів.

Після перерви Голова Верховної Ради Олександр Турчинов заявив, що головне питання, яке сьогодні турбує весь український народ і від якого залежить, наскільки швидко зможемо навести лад у країні, — це питання, пов’язане з Президентом Віктором Януковичем.

Глава парламенту поінформував, що близько 14-ї години вдалося знайти телефоном Віктора Януковича, і в присутності народних депутатів із ним розмовляв Арсеній Яценюк, котрий запропонував йому негайно написати заяву про власну відставку, з чим той погодився. «Але після того, як, мабуть, провів консультації з іншими людьми, Янукович почав спростовувати цю інформацію, зокрема і його прес-служба у записаному заздалегідь відеоролику, — сказав О. Турчинов. — Українська держава не може залежати від Президента, який самоусунувся від виконання своїх обов’язків і перебуває в невідомому місці».

За внесення до порядку денного сесії постанови Верховної Ради про самоусунення Президента від виконання конституційних повноважень та призначення позачергових виборів Президента (№4193) проголосували 317 депутатів. Постанова передбачає, зокрема, що Президент Віктор Янукович у неконституційний спосіб самоусунувся від виконання своїх конституційних повноважень і є таким, що не виконує свої повноваження. Документом призначено позачергові вибори глави держави на 25 травня 2014 року. Ця постанова набирає чинності з моменту її прийняття.

За ухвалення цієї постанови проголосували конституційною більшістю одразу за основу та в цілому — 328 «за». Депутати, стоячи, аплодували і заспівали Гімн України.

Потім Голова Верховної Ради Олександр Турчинов повідомив: оскільки за Конституцією України Голову СБУ, міністра оборони та керівників інших силових структур призначає Президент, пропонується призначити уповноважених Верховної Ради з контролю за силовими відомствами.

Парламент ухвалив постанови про призначення Валентина Наливайченка Уповноваженим Верховної Ради з контролю за діяльністю СБУ (299 «за»). В. Наливайченко попросив підтримки парламенту в такому рішенні: всі підрозділи СБУ разом зі зброєю мають негайно повернутися до місць дислокації. 

О. Турчинов дав відповідне протокольне доручення.

Уповноваженим Верховної Ради з контролю за діяльністю Міністерства оборони призначено Володимира Заману (306 «за»). Він заявив із парламентської трибуни, що не допустить сепаратистського розколу України. 

Уповноваженим Верховної Ради з контролю за діяльністю Генеральної прокуратури України призначено Олега Махніцького (296 «за). Він запевнив депутатів, що робитиме все, щоб прокуратура стояла справді на захисті прав інтересів громадянина та держави відповідно до європейських стандартів.

Усі ці постанови було проголосовано без обговорення одразу за основу та в цілому.

На цьому головуючий оголосив перерву в пленарному засіданні парламенту до 10-ї години ранку неділі, 23 лютого.

ДОСЛІВНО

Олег ТЯГНИБОК, лідер фракції «Свобода»:

 

— Ми не маємо права допустити розколу держави. Наше завдання —  щоб Україна залишилася територіально цілісною.

ДОСЛІВНО

Олександр ТУРЧИНОВ, Голова Верховної Ради України:

 

— Верховна Рада повинна взяти під захист всю Україну, і Схід і Захід, і Північ, і Південь, це наш обов’язок. Я звертаюся до всіх депутатів з проханням консолідації та праці задля України.

ДОСЛІВНО

Віталій КЛИЧКО, лідер фракції «УДАР»:

 

— На сьогодні Верховна Рада залишилася єдиним легітимним державним органом влади у країни. Дуже важливо зберігати спокій, щоб не було агресивних випадків у суспільстві. Найближчим часом ми зробимо все, щоб держава почала повноцінно функціонувати.

Представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко.

Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський і лідер «УДАРу» Віталій Кличко.

Народний депутат Володимир Литвин.

Виконуючим обов’язки міністра внутрішніх справ України призначено Арсена Авакова.

Майданівці перед будинком Верховної Ради.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.