Сировинна річка для вітчизняних молокозаводів уже давно перетворилася на потічок і продовжує «міліти». Торік, порівняно з 2015-м, кількість корів молочного напрямку продуктивності по всіх категоріях господарств зменшилася на 2,7% — до 2,1 мільйона голів. Як наслідок, виробництво сирого молока в Україні впало на 2,1% (до 10,4 млн. тонн). А обсяги його продажу на переробні підприємства скоротилися майже на 10%. Зокрема, сільгосппідприємства торік реалізували його на 8,4% менше, а індивідуальні здавачі — на 11%.

 

Як наголошують в асоціації «Укрмолпром», потужності заводів дають змогу переробляти більше сировини. Але не тільки брак сирого молока гальмує процес виготовлення молокопродукції. Через низьку купівельну спроможність пересічних українців заводи часто змушені працювати «на склад». Там нарікають: те сире молоко, яким завантажуються потужності, здебільшого не витримує критики, що заважає робити з нього готову продукцію, яка була б конкурентоспроможною на зовнішніх ринках. Чимало підприємств не витримують такої ситуації і зупиняються. Ще кілька років тому діяло 260 заводів, нині їх лише 200. Причому 35% підприємств — збиткові.


На підтвердження низької якості сировини в «Укрмолпромі» навели такі дані: із загальних обсягів закупленого торік сирого молока: 67,7% припадає на сільгосппідприємства, 32,3% — на господарства населення. За якістю 10% надходить екстра-гатунком, 25% — вищим, 31% — першим, 32% — другим і навіть 2% — неґатункового, яке не використовується на харчові цілі.