Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, антитерористичної операції та людей з інвалідністю ініціює створення єдиного координуючого органу, який би опікувався питаннями соціального захисту ветеранів війни. Для обговорення цієї ініціативи в комітеті відбувся круглий стіл за участі представників громадськості, уряду, Служби у справах ветеранів, експертів та учасників АТО.

Ми не були готові до війни три роки тому і досі не готові до вирішення її наслідків, вважають учасники зібрання. За цей час ми збудували сучасні Збройні Сили, але чіткої державної стратегії подолання результатів агресії проти нашої держави, зокрема, в питанні соціального захисту ветеранів війни і досі не маємо.

Нині в цій сфері діє два базові закони — про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту та про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів національної поліції та деяких інших осіб і їх соціальний захист. Водночас питанням соціального забезпечення опікується понад 19 суб’єктів. Зокрема, сім міністерств, вісім органів центральної влади, а також місцеві органи влади. А в семи няньок, як відомо, дитина без ока. Та особливо складно вирішити питання, яке належить до компетенції одразу декількох відомств. Усі добре пам’ятають, як поранені бійці АТО понад рік — з червня 2015-го по вересень 2016 року — не могли отримати статус ветерана війни. Здебільшого їм встановлювали діагноз «загальне захворювання» або «побутова травма». А все тому, що Міністерство охорони здоров’я та Мінсоцполітики не могли вирішити, хто з них має подати відповідний проект постанови до Кабміну. Вирішилось це питання лише після наполегливого втручання профільного парламентського комітету і завдяки новопризначеному міністру соціальної політики.

За словами голови комітету Олександра Третьякова, часто проблеми доводиться розв’язувати в ручному режимі, використовуючи свій особистий вплив. «Так система не повинна працювати, — наголосив О. Третьяков. — Цей хаос потрібно впорядкувати. Має бути єдиний орган, міністерство чи інше відомство — неважливо».

«Рано чи пізно, але наша країна все одно прийде до контрактної армії, — впевнений він, — тоді потреба в такому міністерстві буде особливо відчутною. Тож давайте зробимо хоч щось на випередження, ніж потім будемо наздоганяти».

Водночас перший заступник голови комітету Максим Бурбак зауважив, що, крім бездіяльності, у вирішенні питань ветеранів, відчувається й відвертий спротив. Зокрема, його дивує, що кошти, виділені державою, повертаються до держбюджету неосвоєними. «Для мене було незрозуміло, чому передані Одеській облдержадміністрації в липні 2015 року гроші на купівлю житла учасникам АТО так і не було використано до кінця року», — зауважив він.

На переконання депутата, за результатами обговорення треба ухвалювати рішення, звертатися до Прем’єр-міністра з тим, щоб наступного року було передбачено створення такого єдиного органу.

Керівник Служби у справах ветеранів Артур Дерев’янко вважає, що не лише має бути єдиний орган, а й фінансування повинно бути зосереджено в одних руках. «Нині в рамках децентралізації три програми переведено на районний та обласний рівні. Зокрема, це санаторно-курортне лікування. Відтак учасники АТО можуть самостійно обирати заклади для лікування», — повідомив він. Проте, за його словами, й досі недостатньо уваги приділяється психологічній реабілітації бійців. «Досі не існує єдиної програми протоколу із психологічної реабілітації. Кожен заклад працює на свій розсуд. А якщо буде єдине відомство, воно зможе впливати на цю ситуацію», — переконаний А. Дерев’янко.

Представник комітету і голова Всеукраїнської спілки ветеранів Афганістану Сергій Куніцин вважає, що не варто розмінюватися на якісь проміжні органи, а потрібно одразу виходити на створення міністерства. «Хлопці, які повертаються з АТО, — це люди із загостреним відчуттям справедливості, з іншими життєвими цінностями. І якщо держава не надасть їм серйозну психологічну, медичну і просто людську допомогу, то вони перевернуть країну. Як це свого часу зробили афганці. Вони довго терпіти не будуть», — наголосив депутат.

Олена ГОРБУНОВА.

 

ЦИФРА

Станом на перше січня 2017 року в єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, обліковано понад 1,2 мільйона осіб. Зокрема, 387 тисяч учасників бойових дій, 569 тисяч учасників війни, 116 інвалідів війни, 181 тисяча членів сімей загиблих, померлих ветеранів війни.