На засіданні Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки відбулася презентація проекту оновленої Енергетичної стратегії України до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність».

Цей документ розроблявся спільно урядом та парламентським комітетом понад рік. Як зазначив перший заступник голови комітету Олександр Домбровський, розробка стратегії стала можливою завдяки ухваленню Верховною Радою за останні два роки базових законопроектів в енергетичній сфері, що трансформували український енергетичний сектор відповідно до вимог ЄС та Угоди про асоціацію. Це, зокрема, — закони про ринок природного газу, про національного регулятора — НКРЕКП, про ринок електроенергії, про енергозбереження та інші. Голова комітету зауважив, що країна пройшла досить стабільно опалювальний сезон, незважаючи на припинення постачання вугілля з тимчасово окупованого Донбасу. На сьогодні, за словами О. Домбровського, на вітчизняних складах накопичено понад 2,5 тонни вугілля. Водночас, на думку парламентарія, в енергетичній сфері залишається і чимало ризиків. Серед них — постачання газу через північний та південний потоки, продовження контрактів на транзит газу до країн ЄС територією України після 2019 року, коли завершаться чинні контракти, реконструкція газотранспортних мереж відповідно до вимог ЄС.

Міністр енергетики Ігор Насалик також відзначив, що розробка нової енергетичної стратегії до 2035 року та збалансування вітчизняної енергетичної системи стали можливі завдяки ухваленню парламентом низки законів. Міністр запропонував профільному парламентському комітету спільно з урядом висунути кандидатуру до складу номінаційного комітету з обрання кандидатів до складу НКРЕКП, яка буде затверджена Кабінетом Міністрів. І. Насалик висловив сподівання, що енергетична стратегія сприятиме залученню іноземних інвестицій до енергетичного сектору.

Нова енергетична стратегія є документом, який окреслює стратегічні орієнтири розвитку вітчизняного ПЕК на період до 2035 року. Прогнозні показники, які містяться в документі, демонструють траєкторію розвитку енергетики та окремих галузей. Стратегія, зокрема, передбачає, що до 2025 року здебільшого буде завершено реформування енергетичного комплексу України, досягнуто показників з безпеки та енергоефективності, інноваційне оновлення та інтеграцію з енергетичним сектором ЄС, збільшено видобуток природного газу на вітчизняних родовищах тощо.

Анна ШЕВЧЕНКО.