Хмельницький:

За це заступнику командира ескадрильї з роботи з особовим складом російські спецслужби пообіцяли військове звання полковника, квартиру, 30 тисяч доларів і влаштування на роботу його дружини. А до того майор-зрадник був завербований російськими спецслужбами і регулярно повідомляв їм про бойові завдання, що виконували українські льотчики в зоні АТО. Ці та інші факти були оприлюднені під час засідання Хмельницького міськрайонного суду, який розглянув справу зрадника.


Як з’ясувало попереднє слідство, чоловік заздалегідь сповістив представників Росії про виліт з аеродрому в Миргороді літака-розвідника для проведення бойових розвідувальних польотів у зоні АТО. Наступного разу повідомив росіян про спеціальний розвідувальний політ з аеродрому у Старокостянтинові.


Крім того, пролітаючи над Шосткою Сумської області, він відмовився виконувати вимогу штурмана екіпажу про повернення на український аеродром і направив його до лінії державного кордону України та Російської Федерації. Зрозумівши, що самостійно дістатись російських аеродромів та здійснити там посадку не зможе, зрадник не наважився перелетіти кордон.


За даними української розвідки, офіцер був завербований через свого брата-священика, який приїздив до нього з Хабаровського краю. Після цього візиту він налагодив контакти та погодився співпрацювати з представниками спецслужб Російської Федерації, зокрема з ГРУ ГШ. Звідти він і отримав завдання викрасти український військовий літак.


Також майор, працюючи з особовим складом військової частини, поширював проросійські ідеї, схвалюючи захоплення Криму. Водночас закликав фактично до саботажу військових льотчиків у зоні АТО.


За все це чоловіка було засуджено до 12 років ув’язнення.