Міністерство закордонних справ Японії направило російській стороні подання через присутність у своїй виключній економічній зоні російського наукового судна. Про це 13 червня повідомила впливова газета Yomіurі. Зовнішньополітичне відомство передало російському посольству в Токіо, що Японія не визнає проведення досліджень чи взяття проб у її територіальних водах без дозволу на це японської сторони і просить Росію більше не припускатися подібних дій.
Yomіurі пише, що російське судно, водотоннажністю 2800 тонн, без усяких попередніх домовленостей занурило у воду якесь обладнання в районі протоки Лаперуза, між Сахаліном та Хоккайдо, менш як за 50 кілометрів від японського берега.
До російського корабля наблизилася японська служба безпеки на морі й закликала його покинути чужу акваторію, оскільки «проведення досліджень без дозволу — неприпустиме». Через дві години судно залишило виключну економічну зону Японії. Чим займалися «дослідники» ще майже дві години після попередження, газета не повідомляє.
«Служба безпеки на морі виявила у виключній економічній зоні Японії у районі мису Соя російське судно, яке опускало трос, — заявив на прес-конференції з цього приводу міністр закордонних справ Японії Фуміо Кішіда. — У зв’язку з цим МЗС Японії передало посольству Росії, що не визнає проведення досліджень чи взяття проб російськими кораблями у виключній економічній зоні Японії без попереднього узгодження чи дозволу. Таке ж подання було направлено російському судну з боку служби безпеки на морі».
У свою чергу міністр державних земель і транспорту Японії Кеїчі Ішії на прес-конференції пообіцяв уважно відстежувати події та дії російської сторони.
У зв’язку з інцидентом агентство Кyodo уточнило, що Москва наче й повідомляла японську сторону про те, що проводитиме дослідження «на захід від Сахаліну», однак мова не йшла про те, що корабель досліджуватиме щось саме на японській території. До того ж у цьому повідомленні термін перебування російського корабля на морі включав аж чотири місяці — з 1 червня по 30 вересня.
Раніше японські ЗМІ повідомляли, що російське федеральне агентство з використання надр має намір терміново змінити кордони Центрально-Татарської дільниці «Роснефти» в Японському морі, оскільки росіяни ненароком, «через технічну помилку», влізли у виключну економічну зону Японії, і в такий спосіб «Роснефть» під час оформлення ліцензії на право користування Центрально-Татарскою дільницею одержала в користування японську ділянку шельфу. Тепер федеральне агентство з користування надрами готує рішення уряду про зміну меж території, відданої «Роснефть». Уточнюється, що після внесення змін, площа Центрально-Татарської дільниці зменшиться на 735 квадратних кілометрів.
Нічого собі — заступили за межу!

Токіо.