Оскільки це обов’язковий предмет для вступу на будь-яку спеціальність, цього року вони не зможуть стати студентами.
«Поріг» (тобто мінімальну необхідну кількість балів, яку мав набрати абітурієнт) з кількох предметів у середу визначала експертна комісія при Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО). Спостерігати за процесом могли всі охочі, адже його транслювали онлайн.
Зрештою визначили, що пороговий бал з української мови і літератури відповідатиме 24 тестовим балам, з математики — 11, з англійської, німецької, французької, іспанської мов — 14. З математики поріг «склав/не склав» подолали 84% осіб, які взяли участь у зовнішньому оцінюванні з цього предмета, з англійської мови — 85%, з німецької — 77%, з французької та іспанської — 79% і 78% відповідно.
Результати ЗНО зі згаданих дисциплін відучора розміщені на інформаційних сторінках учасників тестування. В УЦОЯО нагадали, що учасники ЗНО-2017 зможуть ознайомитися зі сканкопіями бланків своїх відповідей. Їх розмістять на інформаційних сторінках учасників сьогодні. Поки що йдеться лише про бланки відповідей з української мови і літератури, математики, а також англійської, німецької, французької та іспанської мов.
Засідання експертної комісії зі встановлення порога «склав/не склав» з історії України, російської мови, біології відбудеться 16 червня, а з фізики, географії, хімії — 22-го.
Нагадаємо, що цього літа під час вступної кампанії виші вперше прийматимуть сертифікати ЗНО 2016-го і 2017-го років. Тож випускники, які 2016-го «пролетіли» зі вступом, отримають другий шанс. Якщо вони об’єктивно оцінять свої можливості і вірно розставлять пріоритети під час подання заяв, то навіть зі старими і не дуже вдалими результатами зовнішнього незалежного оцінювання зможуть потрапити до студентських лав.
Новими правилами прийому до вишів передбачено регіональний і галузевий коефіцієнти. Останній обіцяє додаткові бонуси вступникам, які подадуть заяви з першими пріоритетами на інженерно-технічні і природничо-математичні спеціальності. Кілька додаткових балів зможуть отримати також випускники провінційних шкіл поточного року, адже МОН запровадило так званий «сільський коефіцієнт».
При цьому варто пам’ятати, що обсяги держзамовлення на популярні спеціальності — наприклад, право чи менеджмент — будуть мінімальними. На природничо-математичні та технічні спеціальності — навпаки. Як розповіла з парламентської трибуни міністр освіти Лілія Гриневич, передбачається збільшення на 10% держзамовлення для тих вишів, у яких буде високий конкурс. Крім того, «цього року ми збільшуємо мотивацію для вступу на природничо-математичні та технічні спеціальності. Після зарахування пільговиків, весь залишок держзамовлення ми спрямуємо на ці спеціальності», — зазначила вона.