Якщо газзбути не дозволять — їх штрафуватимуть


Уже не перший рік мешканці Хмельниччини, які хочуть встановити у своєму помешканні лічильник, стикаються із проблемою: газівники приймають в експлуатацію лише окремі засоби обліку. Причому ті, що визначають саме вони. А цей список украй обмежений, незважаючи на те, що на ринку представлено доволі широкий вибір.


Боротись із такими заборонами споживачам не вдавалось, оскільки останнє слово завжди залишалось за монополістом, тобто за ПАТ «Хмельницькгаз», що контролює весь процес встановлення і експлуатації засобів обліку. У справу довелось втрутитись обласному територіальному відділенню Антимонопольного комітету. Особливо, коли туди посипались скарги на те, що споживачам обмежують право вибору. А при цьому багато хто був не задоволений роботою тих лічильників, які вимагали ставити газівники. Після проведення розслідування антимонопольники з’ясували, що «Хмельницькгаз» протягом кількох років не дозволяв встановлювати лічильники роторного типу окремих виробників. Зокрема, в цьому списку були й ті, що виробляються на місцевих підприємствах. Ситуація доходила до абсурду: хмельницькі лічильники вивозились на чужі ринки, щоб до області завезти чужі. Свою відмову обґрунтовували в одних випадках відсутністю термокомпенсатора, в інших — невідповідністю типорозміру лічильника фактичному споживанню та наявному газовому обладнанню.

Знаючи, що споживачі не мають альтернативного джерела отримання послуг, ПАТ користувалось своїм монопольним становищем і встановило свої умови надання послуг. А насамперед — обмежили права споживачів на вільний вибір газового лічильника. Чи справді такій забороні сприяли тільки технічні характеристики приладів, чи були інші причини, зокрема й матеріальна зацікавленість у використанні лише окремих видів лічильників, сказати важко. Однак антимонопольники наполягають, що згідно з вимогами законодавства, засоби вимірювальної техніки можуть застосовуватися без будь-яких обмежень, якщо вони відповідають вимогам точності, встановленим для них, і пройшли повірку або державну метрологічну атестацію. Тож усі лічильники, які містяться у Державному реєстрі затверджених типів засобів вимірювальної техніки, можна купувати і встановлювати в помешканнях. Навіть якщо це не подобається газопостачальним компаніям.


Відділення зобов’язало ПАТ «Хмельницькгаз» забезпечити споживачам можливість встановлювати будь-який газовий лічильник, що внесений до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки. Крім того, купуючи його, споживач повинен керуватися рекомендаціями газорозподільного підприємства щодо технічних характеристик такого засобу обліку, оприлюдненими на його веб-сайті. Проте на електронній сторінці ПАТ «Хмельницькгаз» відсутня будь-яка інформація щодо засобів вимірювальної техніки, які можна купувати і встановлювати. Тож відтепер вона має там бути.


За свої порушення і заборони хмельницькі газівники мають сплатити штраф 68 тисяч гривень. Та головне — дотриматись вимог, котрі поставив перед ними Антимонопольний комітет.

Хмельницький.