За даними Держстату, кількість домогосподарств, які отримували субсидії у квітні 2017 р., становила 44,4% від загальної кількості домогосподарств країни. Серед регіонів найбільше субсидіантів у Сумській та Тернопільській областях (66,5% та 62,9%), а найменше — в Одеській області та Києві (16,4% та 27,3%).


Загальна сума субсидій, призначених у січні—квітні 2017 р., становила 2382,2 млн. грн. Середній розмір призначеної субсидії на одне домогосподарство у квітні 2017 р. зменшився порівняно з відповідним періодом минулого року на 8,4% і становив 756,0 грн. «Голос України» вирішив розібратися, хто має право на субсидію і як нею скористатися.

 

 

Хто отримує
Родина (домогосподарство), якщо комунальні витрати перевищують в середньому 15% щомісячного сукупного доходу.
Дохід береться за попередні чотири квартали з дня звернення за субсидією. А субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива — виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік.
Субсидія не призначається
Якщо будь-хто з родини (домогосподарства), зареєстрований у житловому приміщенні (будинку), протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією здійснив купівлю майна або одноразово оплатив послуги, крім житлово-комунальних послуг у межах норм та медичних послуг, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму понад 50 тис. гривень.
Оформлюємо швидко і просто
Необхідно заповнити лише заяву та декларацію про доходи. Жодних інших документів не потрібно.
Готові документи можна:
*  самостійно подати до місцевих управлінь праці та соціальної політики;
*  самостійно подати до сільських і селищних рад;
*  надіслати рекомендованим листом до органів соціального захисту населення за місцем проживання;
*  надіслати через Інтернет (заповнити заяву та декларацію можна на сайті subsіdіі.mlsp.gov.ua).
Протягом кількох тижнів з моменту отримання документів соціальна установа письмово повідомить про рішення щодо надання допомоги та її розміру. Субсидія безповоротно призначається на 12 місяців, а не на півроку, як було раніше. Вона автоматично перераховується на наступний термін уже без додаткових заяв.
Кому потрібно повторно подавати документи
Заяву і декларацію про доходи заново треба подавати сім’ям, які:
*  орендують помешкання;
*  мають зміни у складі сім’ї: хтось прописався (зареєструвався) чи виписався;
*  хочуть отримати субсидію на тверде паливо.
Решті субсидіантів перерахунок проводиться автоматично без повторного звернення.
Для орендарів житлового приміщення (будинку) субсидія призначається за наявності договору найму (оренди) з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону, але не більш як на 12 місяців та до кінця місяця, в якому закінчується строк дії договору найму (оренди). На наступний строк субсидія призначається за особистим зверненням орендаря.
Про що обов’язково повідомляємо
Протягом місяця отримувачі субсидії повинні повідомляти органи соціального захисту населення про такі зміни:
*  складу зареєстрованих у житлі: хтось виписався чи прописався;
*  соціального статусу членів сім’ї: хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером;
*  здійснення одноразової покупки, яка перевищує 50 тисяч гривень;
*  набору комунальних послуг: відмовилися від централізованого опалення і перейшли на індивідуальне (чи навпаки).

Зміни з 1 травня

Опалювальний період. Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня і перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону, то у 2017—2018 рр. для користувачів централізованого опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади, а для тих, у кого індивідуальне опалення, субсидія нараховується з 15 жовтня до 15 квітня.
Для пенсіонерів, інвалідів, інших осіб, які не працюють з об’єктивних причин, збільшено соціальну норму, за якою надається житлова субсидія. Якщо в помешканні проживає 1—2 непрацездатні особи, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір допомоги, збільшується з 49 кв. м до 75 кв. м. 
Дачникам. Якщо ви не зареєстровані, але проживаєте у садових будинках чи дачних кооперативах і сплачуєте комунальні послуги, то раніше не могли претендувати на субсидію, бо не мали там офіційної реєстрації. З травня за рішенням комісії з питань соціального захисту населення, які діють при управліннях соцзахисту, такі сім’ї зможуть оформлювати субсидію, яка фінансуватиметься за рахунок місцевих бюджетів.
Заборгованість. При первинному зверненні за субсидією заборгованість з оплати комунальних послуг не впливає на оформлення допомоги. Проте за наявності двомісячної заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг у субсидіантів, яка накопичилися в минулому — до оформлення допомоги, субсидію на наступний період 2017—2018 рр. призначатимуть за умови її погашення або оформлення договору реструктуризації боргу. У такому разі субсидія призначається з моменту закінчення дії попередньої субсидії, в іншому — з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору.
Гроші за опалення. Частина зекономленої/невикористаної суми субсидії за газ та електроенергію, які використовуються для індивідуального опалення (приватні будинки), буде виплачена енергоощадним родинам грошима в еквіваленті 100 куб. метрів природного газу або 150 кВт.г електроенергії. Тобто сума «живих» грошей економії газу становитиме до 700 грн., електрики — до 250 грн.
До 1 липня 2017 року підприємства — виробники чи підприємства — виконавці послуг з газо- та електропостачання повинні надати структурному підрозділу з питань соціального захисту населення списки енергоощадних субсидіантів із зазначенням суми невикористаної державної допомоги.
Як отримати виплати? Субсидіантам, які вели енергоефективне домогосподарство, для отримання коштів необхідно з 1 липня до 1 вересня подати заяву в місцеве управління соціального захисту населення, на підставі якої здійснюватиметься виплата грошової винагороди за енергоефективність.
Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відстежувати у своїй платіжці або шляхом звернення до постачальника газу чи електроенергії, якщо вони використовуються для опалення.
Відкриття рахунку в банку, як і вибір самої уповноваженої банківської установи, через які проводяться виплати соціальних допомог та пенсій, або у відділеннях «Укрпошти» має здійснюватися субсидіантом самостійно. На момент подачі заяви рахунок у банку має бути вже відкритим.

Збирала Наталя ГЕЛЕТКО.
 

Малюнок Олексія КУСТОВСЬКОГО.

 

ДО РЕЧІ

З початку року на субсидії в держбюджеті було закладено понад 40 млрд. грн. Додатково планується виділити ще від 10 до 15 млрд.

АКТУАЛЬНО

До списків, за якими проводитиметься виплата монетизованої частини зекономлених субсидій, уже включено майже 1,5 млн. осіб. Прогнозується, що ця цифра становитиме до 2 млн. родин.