Стабільність політичної системи залежить насамперед від вміння політичних еліт та їхніх лідерів до консолідації. Саме це є ключовим викликом для парламенту сьогодні. На цьому наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час виступу на VІІ Національному експертному форумі «Точки росту». Участь у заході взяли також народні депутати, представники уряду, міжнародних інституцій, вітчизняні та закордонні експерти.

 

Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

За словами І. Геращенко, коаліцію абсолютно справедливо критикують за низьку відвідуваність пленарних засідань та безвідповідальність депутатів. Але більшим гріхом, на її думку, є позиція трьох політичних демократичних партій, які через внутрішню позицію перебувають в опозиції. «Набагато легше критикувати, не шукаючи точок дотику. Але це порушення виборчих обіцянок, оскільки всі ці політичні сили давали слово працювати разом на користь України», — зауважила Перший заступник глави парламенту і додала, що, на її думку, у політичних сил більше спільного, ніж від’ємного, у тому числі і в питанні реформування Конституції.


«Нереформована Конституція — це турбулентність. Реформування Конституції — це оновлення країни. Абсолютно очевидно, що зміна судової системи — це був виклик часу, який маємо завершити, і це одне з ключових завдань, яке стоїть перед українським парламентом і суспільством», — сказала вона.


Щодо змін у частині децентралізації, то навіть скептики, за словами      І. Геращенко, визнають її успіхи і важливість для країни. Тож політик висловила жаль з приводу того, що остаточне ухвалення змін не знаходить підтримки у суспільстві та політикумі через пункт про особливості здійснення місцевого самоврядування на Донбасі.


На її переконання, оптимальна архітектура політичної системи в Україні — парламентсько-президентська республіка з незалежним, сильним і відповідальним парламентом.


Ключовим викликом для нинішнього парламенту І. Геращенко назвала також відповідальність. «Для цього потрібно провести серйозні реформи і всередині законодавчого органу. Те, як сьогодні, згідно з Регламентом, працює парламент — це рудимент радянської системи. Тож розпочати і завершити реформу — це серйозний виклик для нинішнього скликання парламенту», — сказала вона. Крім того, за словами обраниці, дуже серйозно потрібно ставитися до роботи комітетів, саме там має відбуватися ключова робота над законопроектами.


Водночас влада протягом року має зосередитися на проведенні медичної, пенсійної та земельної реформ. «У 2018 році, коли стартує підготовка до президентських та парламентських виборів, ці важливі для життя країни реформи провести буде нереально», — вважає І. Геращенко.


Можливість позачергових парламентських чи президентських перегонів, за словами Першого заступника Голови Верховної Ради, близька до нуля. «Як би не підігрівали ці настрої деякі парламентські і позапарламентські сили, на сьогодні передумов для їх проведення немає. Натомість є умови для розширення коаліції, потрібне лише бажання», — сказала вона.


Торкнувшись питання реінтеграції Донбасу і Криму, І. Геращенко наголосила: «Маємо боротися за українські території та громадян там».


«Ми створили Міністерство окупованих територій. Але чи дали їм важелі працювати? Ні, не дали. Якщо ми дійсно хочемо боротися за ці території, ми повинні надати міністерству відповідні важелі. Маємо, так само, на порядок денний ставити не закон про окуповані території, а закон про реінтеграцію Донбасу, який уже напрацьований, і найближчим часом Президент України внесе його на розгляд парламенту», — сказала Геращенко і додала, що голосування за цей проект покаже позицію дуже багатьох людей.