У рамках ознайомчого візиту народні депутати України (члени Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування), працівники секретаріату комітету та представники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування відвідали парламент Швеції — Ріксдаг, де мали змогу ознайомитись з діяльністю законодавчого органу влади, його комітетів та законодавчим процесом.
Українська делегація зустрілась з Першим заступником спікера парламенту Швеції п. Т. Більстрьомом та керівником групи дружби Швеція—Україна п. К. Хаммарбергом.
Також члени комітету, як повідомляє інформаційне управління апарату Верховної Ради України, мали змогу заслухати інформацію голови та членів Комітету з питань Конституції щодо діяльності комітету, його повноважень та предметів відання, розгляду скарг членів парламенту, діяльності Омбудсмена тощо.
Представники законодавчого органу влади Швеції поінформували українську делегацію про етапи розробки та супроводу нового модернізованого законопроекту про місцеве самоврядування, роботу над яким було розпочато у жовтні 2012 року і має бути завершено голосуванням парламенту в червні 2017 року.
Також члени делегації відвідали міністерство фінансів Швеції з метою ознайомлення із системою врядування Швеції, процедурами у сфері місцевого самоврядування, шведською фінансовою системою та механізмами бюджетного вирівнювання, формами контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування тощо.
Українська сторона зазначила, що високо цінує послідовну та тверду підтримку України з боку Швеції на шляху реалізації її євроінтеграційних прагнень та процесів. Сторони наголосили на актуальності продовження двосторонніх відносин та відзначили важливість співпраці на рівні парламентів країн та груп дружби.

ФАКТ

Рівень видатків місцевого самоврядування у Швеції є другим найвищим у ЄС і становить 25,4 відсотка ВВП, або 49 відсотків загальних державних видатків.