Інформаційне управління апарату Верховної Ради України спільно зі Світовим банком провели конференцію на тему: «Відкритість влади через доступ до публічної інформації».
У заході взяли участь керівники структурних підрозділів законодавчої та виконавчої влади, представник Уповноваженого з прав людини, представники громадських і міжнародних організацій, Центру демократії та верховенства права, Науково-дослідного інституту інформатики і права НАН України, аналітичного порталу «Слово і Діло», сайту «Доступ до правди», Центру розвитку інновацій Києво-Могилянської академії та інші.
Учасники заходу поділилися досвідом роботи з запитами на публічну інформацію в органах державної влади, визначили перелік проблем, що виникають під час опрацювання запитів, та окреслили напрями їх розв’язання. Учасники дискусії також наголосили на необхідності внесення змін до Закону України «Про доступ до публічної інформації».
Зокрема, керівник Інформаційного управління апарату Верховної Ради України Сергій Горячев розповів про особливості роботи із запитами на публічну інформацію в апараті Верховної Ради. Окремо він вказав на шляхи подолання труднощів, які виникають при опрацюванні запитів. Він також зауважив, що принцип інформаційної відкритості, закріплений Законом «Про доступ до публічної інформації» та іншими нормативними актами, дає змогу парламенту стати не лише більш демократичним та інформаційно відкритим для громадян, а й сприяє підвищенню ефективності його діяльності.
«Запити — це маркери проблем, які спонукають нас до дії. Ми повинні стояти обличчям до людей і спільно вирішувати проблеми, що виникають під час роботи із запитами», — підкреслила у свою чергу керівник Департаменту забезпечення доступу до публічної інформації адміністрації Президента України Світлана Кондзеля.
Учасники конференції, як повідомляє інформаційне управління апарату Верховної Ради України, вказували на необхідність чіткого виконання та дотримання органами влади Закону України «Про доступ до публічної інформації», який повинен стати потужним інструментом правди.
Зокрема, на думку представників громадських організацій, цей закон має повернути громадянину України його найголовніший статус — статус господаря в країні, який обирає владу і контролює її роботу.