В Україні нараховується 6,5 тисячі законних і майже 35 тисяч незаконних сміттєзвалищ, загальною площею сім відсотків території. Це, як територія такої країни, як Данія (понад 43 тисячі кв. км), — повідомив народний депутат Іван Крулько. Програму боротьби із забрудненням довкілля народний обранець презентував у рамках проекту модельний округ за підтримки програми USAІD «Рада: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом «Східна Європа».

На знімку: народний депутат України Іван Крулько, керівники Закарпаття — Геннадій Москаль і Михайло Рівіс.

Розмова на цю тему відбулася у будівлі Закарпатської обласної ради у форматі «town hall meetіngs» «Поводження з твердими побутовими відходами: розподіл фінансового навантаження».
У заході взяли участь керівники Закарпаття — Геннадій Москаль і Михайло Рівіс, а також міські й голови районних рад і райдержадміністрацій, експерти, громадські активісти та інші.
— Так-от, Данія один відсоток сміття захоронює і дев’яносто дев’ять переробляє. Україна з точністю до навпаки. Щоб переломити цю ситуацію, потрібно створити відповідну законодавчу базу, яка б сприяла залученню інвестицій на впровадження новітніх технологій з переробки сміття та збереження чистим довкілля, — наголосив Іван Крулько.
Голова ОДА Геннадій Москаль зазначив, що вирішення питання зі сміттям — дуже актуальне для України, і вона не знає, що робити з ним, адже його маса становить чи не мільярди тонн. Щодо Закарпаття, то сорок відсотків сміття під час паводків «пливе» до країн ЄС. Більше 20 світових компаній приходило з пропозиціями побудови сучасних заводів, однак через недосконалу законодавчу базу поверталися від нас ні з чим.
Керівник облради Михайло Рівіс наголосив, що сесія обласної ради ухвалила важливий документ «Про Регіональну стратегію розвитку Закарпатської області на період до 2020 року» та інші профільні рішення. Бо обласні обранці свідомі того, що входити в європейську спільноту необхідно із чистим довкіллям.
 

Фото прес-служби обласної ради.