Комітет з питань національної безпеки і оборони провів виїзне засідання на ділянці державного кордону України — міждержавному пункті пропуску «Гоптівка» — у Харківській області з метою перевірки виконання завдань і заходів з підвищення обороноздатності та визначення потреб Державної прикордонної служби України для охорони та оборони державного кордону, враховуючи сучасні виклики.


У виїзному засіданні комітету взяли участь народні депутати — члени комітету: Іван Вінник, Юрій Береза, Олександр Бригинець, Дмитро Тимчук, Андрій Тетерук, Тетяна Чорновол, повідомляє Інформаційне управління Верховної Ради.


Представники Державної прикордонної служби поінформували про заходи з підвищення рівня захисту державного кордону України з Російською Федерацією, продемонстрували удосконалену систему охорони кордону та його обладнання сучасними засобами технічного спостереження та контролю. Члени комітету ознайомилися з ходом інженерно-технічного облаштування україно-російської ділянки кордону та сучасними підходами до її охорони. Народні депутати відзначили значний обсяг виконаних робіт з підвищення надійності охорони східних кордонів України. Водночас вони наголосили на необхідності вирішення низки проблемних питань як правового, так і фінансового характеру, які не дають змоги реалізувати План заходів повною мірою.


«Наше перебування на ділянці кордону з Російською Федерацією свідчить про високу увагу нашого комітету щодо вирішення питання облаштування державного кордону України з Росією, — зауважив, як передає прес-служба «Народного фронту», Андрій Тетерук. — Є цілком очевидним, що ті кошти, які уже були виділені, витрачені не дарма. Ми бачимо високоінтелектуальні інженерні споруди на нашому державному кордоні. Йдеться не лише про насипний вал, рів, облаштування контрольно-слідової смуги, рокадні дороги, а також безпосередньо сітку, яка не дозволяє безконтрольно перетинати кордон». Парламентарій особливо відзначив оптоволокно, яке дає змогу з високою точністю визначити, хто перетинає кордон: людина чи тварина.


За словами Тетерука, комітет детально проаналізує отримані дані та підтримуватиме виділення 500 мільйонів гривень, отриманих від спецконфіскації коштів Януковича, на продовження робіт для подальшого облаштування кордону України з РФ.