Японія запропонувала Китаю та Південній Кореї провести зустріч керівників трьох країн у Токіо в липні. Про це повідомило агентство Kyodo з посиланням на дипломатичні джерела. Стало відомо, що прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе планує домовитися про проведення тристороннього саміту під час переговорів з головою КНР Сі Цзіньпінем на G20 у Німеччині.

Підтримує скликання лідерів трьох країн і президент Південної Кореї Мун Чже Ін. Після свого обрання він не раз висловлював намір зустрітися з головою уряду Японії, щоб обговорити проблеми, які становлять спільний інтерес. Нещодавно відбувся обмін візитами спеціальних посланників керівників двох країн, мета яких — підготувати зустріч та порядок денний майбутніх переговорів на найвищому рівні. Під час останньої зустрічі в Сеулі спеціального посланника Абе керівника правлячої Ліберально-демократичної партії Тошіхіро Нікая з президентом Південної Кореї Мун Чже Іном йшлося про актуальність повернення до практики «човникової дипломатії», яка дає змогу оперативно інформувати й обмінюватися точками зору.
Востаннє керівники Японії, КНР та Південної Кореї у такому форматі зустрічалися у листопаді 2015 року в Сеулі. Тепер черга дійшла до Токіо.
Між Японією і Південною Кореєю так само, як і між Японією і Китаєм, є чимало питань, котрі потребують постійного діалогу й порозуміння. Так само, як і між іншими країнами. Однак, як заявив президент Південної Кореї, хоч і існують проблеми, які неможливо швидко розв’язати, однак це не повинно утруднювати розвиток двосторонніх відносин на перспективу.
Сильним стимулюючим фактором для зміцнення діалогу і співробітництва стала проблема безпеки регіону, необхідність взаємодії щодо північнокорейської військової програми. І саме ця тема буде однією з головних на три-
сторонньому саміті.
Зустріч азійських лідерів відбудеться уже після візиту до США президента Південної Кореї. У Білому домі повідомили, що Дональд Трамп проведе зустріч з Мун Чже Іном 29 і 30 червня. Вони обговорюватимуть ситуацію на Корейському півострові, скоординують свої позиції щодо Північної Кореї.
Певні розбіжності в поглядах на цю проблему у країн існують. Адміністрація президента Південної Кореї дотримується обережнішого підходу щодо заганяння в «глухий кут» КНДР економічними санкціями, вважаючи, що першими від неадекватних дій Пхеньяна може постраждати саме їхня країна. Так само, як і щодо повномасштабного введення в дію систем протиракетної оборони США. Тому важливо «сім разів відміряти» і головне — виступати єдиним фронтом.
Учора, виступаючи з нагоди 17-ї річниці історичного міжкорейського саміту 2000 року, коли тодішні лідери двох країн ухвалили спільну декларацію, що закликала до об’єднання двох Корей, Мун Чже Ін заявив про свою готовність провести діалог з Пхеньяном, якщо КНДР припинить свої ядерні та ракетні провокації. За таких умов Сеул активно допомагатиме нормалізації відносин між КНДР і США.
На тлі глобальних перемін, які відбуваються у світі, змінюються погляди політиків та керівництва держав на можливості співпраці. На днях прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе чи не вперше висловив свою позицію щодо економічної ініціативи Китаю «Пояс і шлях». Звертаючись до лідерів політичних та ділових кіл азійських країн, які брали участь у міжнародній конференції у Токіо, він заявив: ця «ініціатива несе в собі потенціал, що дає змогу об’єднати Схід і Захід». Абе також висловив сподівання, що китайська ініціатива буде реалізовуватися в гармонії із справедливою і вільною торгівлею у Транс-Тихоокеанській економічній зоні, сприятиме миру і процвітанню у світі і що на таких засадах він її підтримує. Тепер цікаво, як відреагує на зустрічну пропозицію Пекін.

Токіо.