У четвер президент Сербії Александр Вучич назвав країні ім’я людини, яка займе кабінет прем’єр-міністра, господарем якого раніше був він, повідомило сербське інформаційне агентство ТАНЮГ. Вучич за-
пропонував сформувати уряд міністру державного керування і місцевого самоврядування Ані Брнабич, яка не приховує, що належить до секс-меншин. Вучич заявив, що це рішення йому далося дуже важко, але ухвалив він його в інтересах Сербії і її народу. Президент висловив упевненість: працьовита й відповідальна Ана Брнабич, яка має необхідні професійні та особисті якості, впорається з керівництвом урядом й працюватиме на процвітання Сербії.
Парламент Сербії повинен офіційно затвердити новий уряд наступного тижня. Александр Вучич повідомив, що   Ана Брнабич має в парламенті підтримку достатньої кількості депутатів. Для затвердження прем’єра й нового складу кабінету достатньо простої більшості голосів.
Вибір президента спричинив невдоволення в лавах правлячої Сербської прогресивної партії, а лідер опозиційної парламентської Сербської радикальної партії Воїслав Шешель заявив, що уряд Брнабич стане ще прозахіднішим, ніж попередній. Сербські політологи також прогнозують поступовий відхід Белграда від Москви та зближення із Брюсселем.
А найбільше висуванню Брнабич на пост прем’єра радіють правозахисні організації, які назвали його історичним, маючи на увазі сексуальну орієнтацію кандидатки на високу державну посаду. Правозахисники сподіваються, що члени спільноти лесбіянок, геїв, бісексуалів і трансгендерів (ЛГБТ) тепер не зазнаватимуть дискримінації і переслідувань з боку влади.