На Херсонщині одразу кілька новостворених об’єднань територіальних громад через правову колізію ніяк не можуть поділити соціально значимі об’єкти із районною владою.
Конфлікт стався у Каховському районі, де Зеленопільська й Тавричанська ОТГ із населенням понад десять тисяч чоловік ніяк не можуть отримати права на будівлі медичних, навчальних та спортивних закладів, що розташовані у їхніх селах.
— У комунальній власності району перебувають наш ФАП, школа, трубопроводи зрошення й дощувальні машини. З січня нинішнього року двічі зверталися до районної ради із проханням передати це майно у власність громади. Це питання розглянули на сесії, але на підтримку проголосували тільки третина депутатів. Нам пояснили, що немає затвердженого порядку передачі об’єктів у власність об’єднаних територіальних громад, й порекомендували звернутися за роз’ясненням до Мінрегіонрозвитку України та Херсонської облдержадміністрації. Але звідти відповідають: це питання у компетенції громад, а не виконавчої влади, — обурюється голова Тавричанської ОТГ Юрій Гречка.


— Нам пропонують взяти майно в оренду за символічну одну гривню на рік. Але чому маємо орендувати те, що за законом має належати громаді? — здивована голова Зеленопільської ОТГ Галина Лобунько. — Проте дахи шкіл у селах нашої об’єднаної громади потребують термінового ремонту. Грошей на це з районного бюджету не перераховують, а зі скарбнички ОТГ на ремонт комунальної власності району їх виділяти Бюджетний кодекс не дозволяє. 
Але представники районного самоврядування знизують плечима: мовляв, повноважень не вистачає.
— У законі про об’єднані територіальні громади порядок передачі майна з комунальної власності до районів чітко не прописано, — пояснює депутат Каховської райради і голова райдержадміністрації Валерій Салтиков.
Протягом останнього часу на Херсонщині створили десятки об’єднань територіальних громад. Але в більшості з них подібних проблем не виникло, оскільки «соціалку» з комунальної власності районів селам встигли передати ще до створення ОТГ. А от сільради в Тавричанці та Зеленопіллі з районними чиновниками вчасно не домовилися, бо одні зволікали із передачею власності, а інші сумнівалися, чи варто її приймати. От і дотягнули до правової колізії.


Сергій ЯНОВСЬКИЙ.
Херсонська область.