У замку-музеї "Родомисль" уже вчетверте відбувся музичний фестиваль "Шопен просто неба". Традиційно захід проходить під патронатом Посольства Республіки Польща, а головним його натхненником і організатором є лікар, громадський діяч, співачка і водночас народний депутат -- Ольга Богомолець. На фестиваль також прибули посли Японії, Туреччини, Чорногорії, Румунії, Молдови та Сербії.

 

На знімку:

 

Ольга Богомолець (у центрі)
з учасниками фестивалю

 

Фото
із сайту zt-rada.gov.ua

 

І хоча першого дня дощик дещо змінив формат заходу -- виступи учасників довелося перенести в замок, утім, музика таки перемогла дощ і вже другого дня мелодії Шопена можна було слухати просто неба зі сцени на Острові любові.

 

Виступали і маститі виконавці, лауреати міжнародних конкурсів, і зовсім юні таланти. Слухачі, приміром, були в захопленні від восьмирічної Ярослави Сторожук з Івано-Франківська. І вже зовсім зачарував своїм виконанням учень Київської республіканської музичної школи імені Миколи Лисенка Антон Лабік-Пронюк. Як згадала Ольга Богомолець, п'ять років тому до замку на екскурсію зі своїми батьками приїхав маленький хлопчик. Тоді, побачивши у приміщенні рояль він несміливо попросився зіграти.

 

-- Так ми познайомилися. А потім вирішили запросити Антона до нас на перший фестиваль. І ось усі роки він росте разом із фестивалем музики Шопена і я дуже горда, що з кожними роком Антон показує свою дедалі кращу майстерність. Тож дуже сподіваюся побачити його на великих міжнародних сценах.

 

А поки що всі учасники -- і дорослі, і малі -- отримали дипломи й подарунки, а відвідувачі замку -- позитивні емоції і бажання виїздити до "Родомисла" ще.

 

До речі, цього дня в замку представили й нову музейну колекцію "Рушард". До неї ввійшли фрагменти старовинних рушників, зібраних по всій Україні. Тут їх відреставрували і надали друге життя. Під кожним із них зробили детальний опис, які символи закладено саме в цьому конкретному візерунку, вишитому на полотні, адже це фактично ті коди, за якими живе наша українська нація.

 

Марина КРИВДА, Оксана ЛУК'ЯНЕНКО.

 

Голос України