Уже рік, як у Маріуполі працює незвичне для міста кафе «ІZBA-читальня». Власник закладу — колишній дончанин, ветеран АТО Богдан Чабан (на знімку).

— У Маріуполі вдалося відтворити практично копію кафе «Изба-читальня», яке було до війни в мене в Донецьку й де збиралися українські активісти, — розповідає Богдан. — Напрям зберігся колишній: літературно-музикально-інтелектуальний. Тут відбуваються зустрічі з цікавими маріупольчанами та гістьми міста. Місця відвідувачі замовляють заздалегідь, що радує мене: й не тільки з точки зору фінансів, а й морально. Головне — не опускати руки й хотіти жити.
Про своє минуле Богдан розповідає неохоче. Достатньо сказати, що в свої 23 роки цей хлопець пройшов Мар’їнку, Опитне, Піски, Іловайськ і навіть СІЗО — за партизанську діяльність. Цікавлюся: чи складно було переселенцеві відкрити бізнес у Маріуполі?
— Напрочуд — досить просто. Місцева влада практично не ускладнює цю процедуру. Поштовхом послужив грант від Програми розвитку ООН за мій бізнес-план у  2016 році. Отримав усі дозволи, орендував приміщення, зробили ремонт, велике спасибі друзям за допомогу. І процес пішов. Зі мною у кафе працюють четверо побратимів. Кинули клич у Фейсбуку з проханням допомогти з книжками, й за тиждень у нас було вже 350 кілограмів літератури. Вона в постійному круговороті: то з’являється, то зникає, і це здорово. Виходить, люди читають.
Судячи з відгуків відвідувачів, «ізба» стала своєрідним острівцем зустрічей для тих, хто був змушений виїхати з Донецька. Завдяки соціальним мережам і «сарафанному радіо» сюди потягнулася і місцева молодь. Легка закуска, коктейлі, дуже смачна кава в меню і демократичні ціни зробили заклад популярним. Як власну лепту ставлю на полицю книгу «Добробати», що вийшла недавно. «О, — радіє Богдан, — популярна книжка, у нас була її презентація: народу зібралося «до стелі». Згодиться, а то наш екземпляр пішов по руках».

Сьогодні в Маріуполі проживає понад 100 тисяч переселенців. Більшості з них доводиться починати з чистого аркуша, хоча не кожен, як мій співрозмовник, покладається на власні сили. Проте можливість змінити життя є у всіх, що й доводить досвід власника кафе «ІZBA-читальня».

Київ—Маріуполь—Київ.

Фото автора.

Більше фото тут — www.golos.com.ua