Уже двічі від початку нинішнього року влада Сімферополя була безпорадна перед викликами стихії. «Голос України» повідомляв, що нинішньої зими місто виявилося кинутим напризволяще й «потонуло» в снігу, а дороги були розкатані до стану хокейного поля.

Улітку ситуація повторюється. Але цього разу на зміну снігу прийшов дощ. І не допомогли гасла «Крымнаш» і «Россиянампоможет», що їх кримські чиновники повторюють, як мантру. Росія виявилася далеко, а жителі Сімферополя — сам на сам зі своїми проблемами.
Городяни навперебій викладали в соціальні мережі фото й відео потопаючих автомобілів, тролейбусів та іншого міського транспорту.
А що ж влада? Як написав один із сімферопольців: «Влада міста може тільки браво рапортувати про свої нібито досягнення, але всі ці досягнення тануть, як цукор, під дощовими струменями».
Влада не вигадала нічого кращого, як звернутися з дивним проханням не викладати в соцмережі фото та відео сімферопольського потопу. Про це написав перший заступник глави «адміністрації» Сімферополя Олександр Овдієнко. Мовляв, це робиться для того, щоб не створювати паніки. На цей пасаж йому одразу відповів один із городян: «Я зараз перебуваю у своїй машині, води — майже по вікна, єдина розвага — це знімати, як нас «рятує» сімферопольська влада, яка й пальцем не поворухнула, щоб надати допомогу застряглим у дощ автовласникам».

 

 

У Сімферополі, після подій 2014 року, кілька разів змінювався глава «адміністрації», а число змін начальників департаменту житлово-комунального господарства навіть найприскіпливіші опоненти влади втомилися рахувати — десь близько семи-восьми осіб за три роки, однак ситуація не покращилася. Місто здебільшого як не прибиралося, так і не прибирається. Сміттєві баки переповнено відходами.
«Адміністрація» Сімферополя бадьоро рапортувала про те, що з російських регіонів у місто надіслано майже 30 одиниць прибиральної техніки, і навіть продемонстрували її якось, але куди ця техніка поділася, як то кажуть, таємниця, покрита мороком, бо на міських вулицях її не видно.

Те саме відбувається і з ремонтом дорожнього покриття на вулицях. За якимось дивним збігом обставин покладене за великі гроші дорожнє покриття змивається уже після першого дощу чи сходить разом зі снігом.
«Ці люди просто не вміють керувати, вони звикли тільки набивати свої кишені, а от працювати, вникати в кожну дрібницю вони не звикли. Для них головне гасло: «Росія з нами!», і все. Начебто цими гаслами можна вирішити питання вивезення сміття чи налагодження зливовідводів», — каже експерт в галузі ЖКГ Анатолій Петров, колишній депутат Сімферопольської міської ради. За його словами, необхідно залучати фахівців, а не політичні агітки та кричалки. «Загалом виходить як у відомій байці Івана Андрійовича Крилова про звіриний квартет: «А вы, друзья, как ни садитесь, все в музыканты не годитесь», тільки тут можна сказати про те, що ці чиновники у владу не годяться», — наголошує він.
Слід відзначити, що подібна ситуація складається не тільки в Сімферополі, а й у інших регіонах Кримського півострова. Місцеві політики, котрі прийшли до влади, а по суті — її захопили, навіть не першого порядку, в основному виявилися не підготовленими до того, щоб вирішувати серйозні господарські завдання. «Пацани прийшли погратися у державних діячів», — зауважує, у свою чергу, ще один відомий кримський політик, у минулому глава кримського парламенту Леонід Грач. Сумно тільки те, каже він, що для них це гра, а для людей — біда.

Євген Колишев.

Фото з сайту http://sevastopolnews.info.