Ранкове засідання 20 червня


Відкривши засідання, глава парламенту Андрій Парубій поінформував про робочий візит делегації Верховної Ради до США, під час якого було підписано Меморандум про співробітництво між парламентом України та Конгресом США. Подякувавши усім народним депутатам за підготовку меморандуму, Голова Верховної Ради висловив переконання, що цей документ виведе на новий рівень співробітництво між українським парламентом і Конгресом США.
«Дуже важливо, що в меморандумі зазначається, що Україна є форпостом західної цивілізації у захисті Європи від Російської Федерації», — сказав Андрій Парубій та привітав народних депутатів з важливим кроком на шляху розширення двостороннього співробітництва між Україною та Сполученими Штатами Америки.
Верховна Рада розглянула в першому читанні президентський законопроект про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів (№ 6232) та поданий народним депутатом Альоною Шкрум альтернативний законопроект (№ 6232-1).

 

Андрій Кожем’якін, Ігор Молоток

 

Заступник глави адміністрації Президента Олексій Філатов, який представляв законопроект №6232, зазначив, що внесення змін до процесуального законодавства потрібне для продовження судової реформи в Україні. «Ми маємо три складові судової реформи: інституційну, процедурну і кадрову. За останні два роки Верховна Рада значно просунулася з упорядкуванням інституційної складової — ухвалено зміни до Конституції, закони про судоустрій і статус суддів та про Вищу раду правосуддя. Органи суддівського врядування — Вища кваліфікаційна комісія та Вища рада правосуддя — вже розпочали роботу з кадровою складовою. Зараз наше спільне завдання — впорядкувати судовий процес, встановивши нові стандарти та правила судочинства, які б відповідали кращим світовим практикам», — зазначив він. 
Автор альтернативного законопроекту (№6232-1) Альона Шкрум зазначила, що внесений главою держави документ є найдовшим законопроектом в історії України, та закликала до окремого внесення змін до кожного з кодексів та до важливих законів. 
Голова Комітету з питань правої політики та правосуддя Руслан Князевич нагадав, що майже рік тому набули чинності зміни до Конституції щодо правосуддя, однак Верховна Рада досі не спромоглася розглянути чи не найважливішу частину судової реформи — в частині процесуального законодавства. Він закликав припинити дискусії щодо того, відповідає чи не відповідає Регламенту внесений Президентом законопроект, та перейти до швидкого ухвалення доленосного рішення. «Зараз на завершальній фазі перебуває конкурс до нового Верховного Суду, який не зможе запрацювати до того часу, поки не буде прийняте нове процесуальне законодавство. Тому всі розмови, що давайте ми один кодекс приймемо раніше, а другий — пізніше — це розмови для людей, які трішечки не розуміються в предметі, адже не може якийсь із касаційних судів розпочати роботу раніше, а якийсь — пізніше. Є один конституційний орган — Верховний Суд — який, відповідно до Конституції, має розпочати свою роботу з пленарного засідання всіх суддів всіх касаційних судів, які вже наступного дня мають повноцінно здійснювати процесуальні дії відповідно до нових процесуальних кодексів», — підкреслив Р. Князевич та повідомив, що комітет пропонує ухвалити в першому читанні фундаментальний законопроект № 6232, який започатковує нові інститути процесуального законодавства, тоді як альтернативний документ за №6232-1 лише «є його копією з певними новелами».

 

Ігор Васюник, Михайло Бондар


Щодо підготовки законопроекту №6232 до другого читання, то Комітет з питань правової політики та правосуддя пропонує виокремити в його структурі окремими розділами проекти Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства, проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв`язку з прийняттям Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства та законопроекту про внесення змін до Закону «Про судоустрій та статус суддів». Крім того, ці розділи пропонується доповнити окремими прикінцевими та перехідними положеннями. «Це фактично дасть можливість прийняти п`ять окремих законодавчих актів», — зазначив Р. Князевич.
Також голова комітету вважає, що під час підготовки законопроекту до другого читання можливі дискусії щодо доцільності збільшення ставок судового збору чи запровадження інституту автоматичного арешту коштів.
Після обговорення 253 народні депутати підтримали в першому читанні законопроект №6232.
Народні депутати не змогли ухвалити в другому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо вдосконалення прав споживачів фінансових послуг) — «за» проголосували лише 198 парламентаріїв. Тож, попри заклики заступника голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Руслана Демчака серйозно підійти до цього питання, адже без цього законопроекту не зможе запрацювати вже ухвалений закон про споживче кредитування, народні депутати лише спромоглися відправити його на повторне друге читання.

 


А от проект постанови про направлення на повторне друге читання законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо регульованих ринків та деривативів підтримано не було.
Народний депутат Оксана Юринець (на знімку в центрі) (Блок Петра Порошенка), виступаючи із заявою від двох фракцій, закликала міського голову Львова Андрія Садового невідкладно вирішити питання з утилізацією сміття або достроково скласти свої повноваження. «Сьогодні Львів фактично гине. З центральноєвропейського міста він перетворюється на смердюче сміттєзвалище, а ще гірше — на екологічно загрозливе місто. Насамперед хочу звернутися до представників фракції «Самопоміч» — в єдності наша сила. Нам потрібно рятувати не Андрія Садового, а мешканців Львова, громадян України. Пане Садовий, упродовж трьох термінів міського голови ви мали можливість розв’язати проблему утилізації сміття, але навіть трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі, коли минулого року там загинули люди, не підштовхнула вас до рішучих дій. І це при тому, що прибирання сміття було однією з головних ваших передвиборних обіцянок», — заявила вона та повідомила, що упродовж року Львівська міська рада витратила на транспортування сміття на всій Україні 350 мільйонів гривень. При цьому народний депутат нагадала, що уряд виділив 14 майданчиків у Львівській області, проте львівська влада, навіть маючи необхідні кошти, ними не скористалася.
«Негайно вирішуйте проблему зі сміттям або добровільно йдіть у відставку», — заявила О. Юринець, звертаючись до А. Садового, та наголосила, що в разі подальшого затягування із розв’язанням цієї проблеми Львів втратить свою привабливість в Україні та світі. Крім того, вона порадила голові фракції «Самопомочі» Олегу Березюку «припинити свою акцію у Києві та поїхати до Миколаєва (райцентр Львівської області. — Авт.), де депутати фракції «Самопоміч» не підтримують прийом львівського сміття».
Глава парламенту повідомив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «За розвиток річок України», головою якого обрано народного депутата Андрія Вадатурського.


З днем народження вітали народного депутата Тараса Батенка.


Сергій ЛАВРЕНЮК.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua