Книга спогадів зв’язкової УПА Марії Савчин (Марічки) «Тисяча доріг», презентація якої днями відбулася у Національному музеї історії України, як і викладені у вільний доступ документи про опір Української повстанської армії нацистам, відкриває нову, поки ще маловідому широкому загалу, сторінку в історії Другої світової війни.
Свого часу Вінстон Черчілль писав: «З-поміж усіх народів, які опинилися під владою Німеччини, чи не найбільше постраждав український. Але, разом з тим, він ціною мільйонів своїх представників зробив величезний внесок у перемогу над нею...» Цю перемогу кували і більш як сто тисяч вояків УПА, підпільної армії, котра, як зазначає голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, боролася з тоталітаризмом найдовше в Європі.
Десятки років радянська, а за нею і російська пропаганда переконували суспільство у тому, що бійці ОУН та УПА були колаборантами і в роки Другої світової воювали на боці фашистів. При цьому старанно приховується той факт, що за відмову відкликати Акт відновлення Української держави, проголошений після відходу зі Львова частин Червоної армії, Степана Бандеру та інших лідерів ОУН у липні 1941-го заарештували і запроторили до німецьких концтаборів. Загалом тоді було репресовано майже півтори тисячі активістів. Як приховувався і факт відкриття УПА, заснованої 14 жовтня 1942 р., антинацистського фронту, який проліг через вісім областей сучасної України. Головна команда УПА новоствореним підпільним осередкам видала наказ: «Негайно розпочати першу фазу збройної боротьби проти Гітлера». Незважаючи на відсутність військових кадрів і досвіду, вже у лютому сотня під командуванням 35-річного Григорія Перегіняка дала перший великий бій — атакувала нацистський гарнізон у містечку Володимирець на Волині. Найзапекліші бої з окупантами повстанці вели у 1943—1944 рр. Зокрема, у квітні 1943-го сотня «Яреми» атакувала Цумань на Волині, утримувану нацистами. Тоді було знищено німецький гарнізон, визволено полонених, здобуто зброю, коней, амуніцію. Майже сто окупантів було знищено вояками УПА у бою з німецьким батальйоном мотопіхоти поблизу села Рядовичі Гурійського району і стільки ж у бою під Недільною Львівської області. За підрахунками істориків, вояки УПА провели 2,5 тис. антинацистських акцій. У червні 1943 р. Семен Руднєв, комісар партизанського з’єднання Ковпака, у своєму щоденнику записав: «Націоналісти — наші вороги, але вони б’ють німців. От і крутись тут, думай».
За свободу і незалежність України своїм життям заплатили 10 тис. вояків УПА, кількість ув’язнених у фашистських тюрмах і таборах достеменно невідома. А каральними органами СРСР за участь у повстанському русі чи його підтримку було репресовано понад півмільйона українців.