Принаймні так стверджує депутат Київської міської ради VІІ скликання Олена Терещенко-Єскіна. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook. За її словами, тут планують залишити тільки фасадні стіни і вписати в них майбутній багатоповерховий офісний центр із двома підземними паркінгами. Заради цього і вчинено підпал.
«Протягом тривалого часу Об’єднання громадських організацій «Київське Віче» вимагало повернути будинок по вул. Хрещатик 40/1, а також ділянку 0.15 га, на якій він розташований, у власність міста, здійснити реставрацію зазначеного об’єкта, який є пам’яткою архітектури місцевого значення, та повернути йому попереднє цільове призначення», — написала вона. Депутат також зазначає, що будинок розташований у єдиному кварталі Києва, який повністю зберіг своє дореволюційне обличчя.
До слова, його було збудовано 1874 року як готель «Кане» — одне з культових місць для киян, у якому певний час мешкав відомий художник Михайло Врубель після того, як закінчив роботи з розпису Кирилівської церкви. До 1918-го тут мешкав гетьман Павло Скоропадський, і будівля була центром політичних подій. Зупинявся тут і відомий український актор та режисер Панас Саксаганський.
Нагадаємо, що у вівторок увечері на Хрещатику спалахнула пожежа в колишньому Центральному гастрономі. До гасіння було залучено 15 одиниць техніки та 75 чоловік особового складу. За кілька годин пожежу вдалося загасити, втім, будівлі завдано значних пошкоджень. Правоохоронці причини пожежі поки що не називають.