«В який спосіб цього року залучатимуть до українських вишів дітей з окупованих територій?»
Андрій БІЛОКОНЬ.
Херсонщина.
 
Міністр освіти і науки Лілія ГРИНЕВИЧ:
 
— Звичайно, діти з окупованих територій перебувають в нерівних умовах з підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання. Хоча для них працюють дистанційні курси, але, зрозуміло, що в такий спосіб належно підготуватися до підсумкової атестації важко. Торік на базі евакуйованих вишів було створено освітні центри «Донбас-України» і «Крим-Україна», які розташовані по всій території нашої держави. У цих центрах вступники можуть заповнити так звану освітню декларацію: що вивчали, скільки годин тощо, пройти державну підсумкову атестацію та отримати документ про загальну середню освіту. І на основі іспитів з української мови, історії України і профільних предметів на відповідну спеціальність вступити до вищих навчальних закладів. Нещодавно парламент ухвалив закон, який надає право абітурієнтам з окупованих територій вступати до університетів Миколаївської, Херсонської, Одеської та Запорізької областей, а не лише до вишів з освітніми центрами. Під це виділено відповідні державні місця.
Дипломи, отримані у вишах на окупованих територіях, в Україні не визнаватимуться. Після реінтеграції до України громадянам доведеться перескладати іспити, оскільки якість тих навчальних документів сумнівна. Свідченням цього є навіть те, що дружня до «ЛНР» і ДНР» Російська Федерація не визнає їх дипломи про освіту.
Для нас дуже важливо надати можливість громадянам з окупованих районів Донбасу і Криму повноцінно здобути освіту в Україні. Сподіваюся, потім ці люди допоможуть реінтегрувати захоплені території в нашу державу.
 
Сергій МЕЛЬНИК.