Парламентська хроніка
Ранкове засідання 
21 червня


Верховна Рада ухвалила Звернення до Європейського парламенту щодо запровадження додаткових торговельних преференцій ЄС товарам, походженням з України. «За» проголосували 230 народних депутатів.
За словами секретаря Комітету з питань європейської інтеграції Олени Сотник, розмова щодо розширення преференцій, які має Україна в рамках Зони вільної торгівлі, ведеться вже понад рік. 

 

Микола Федорук, Сергій Мельник 


Саме тоді, за словами секретаря комітету, Європейська комісія, розуміючи, що Україна потерпає від значної втрати традиційно історичних ринків, взяла на себе зобов’язання допомогти розширити ці торгівельні ринки на території ЄС. Тож підготувала проект рішення, який було внесено до Європарламенту, який додатково, в рамках Зони вільної торгівлі, надавав нашій країні преференції. «Ці торгівельні преференції стосуються тих товарів, які Україна вибирає в рамках, запропонованих квот згідно з Зоною вільної торгівлі. Це ті квоти, за якими українські виробники є конкурентними і можуть їх розширювати»,— зауважила О. Сотник.
Однак, додала вона, Європарламент ухвалив документ з правками євродепутатів, що не у повній мірі відповідає інтересам України. «У зв’язку з цим Комітет з питань євроінтеграції разом із Мінекономіки обговорили можливість політичного звернення від українського парламенту до Європарламенту щодо підтримки у повному обсязі проекту Єврокомісії, у первинній редакції, не виключаючи звідти жодних товарів та нульових тарифів»,— сказала обраниця і додала: «Ми вважаємо, що це буде ознакою, у т. ч. й політичною, підтримки ЄС не лише через введення санкцій відносно РФ, а й у тому числі через більш широку лібералізацію українських виробників середнього та малого бізнесу в європейські ринки».


Під час обговорення документа лунали як схвальні, так і критичні зауваження. Зокрема, представники Опозиційного блоку заявили, що ухвалення документа — це профанація і ні до чого не призведе, адже Європарламент вже ухвалив рішення з певними застереженнями, які стосуються української м’якої пшениці, оброблених томатів та сечовини. А лідер Радикальної партії Олег Ляшко взагалі заявив про необхідність перегляду Угоди про Зону вільної торгівлі.
Натомість заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова наголосила: «Ми тут почули, що угода, ухвалена в 2014 році, якась не така. Це ринок, де 500 млн. споживачів. Щоб ми могли боротися за збільшення квот і преференцій, маємо привести наше законодавство у відповідність до стандартів ЄС, щоб товари наші були конкурентними. Тому це наше внутрішнє завдання, це все прописано в Угоді про асоціацію, нам просто її потрібно виконувати. Тому давайте виконувати домашню роботу».

 

Олексій Кириченко, Тетяна Донець

 

Сесія підтримала (231 «за») також президентський законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій безпеки дітей».
Законопроектом вносяться зміни до закону «Про основи національної безпеки України», в яких передбачається, що охорона дитинства є однією з важливих сфер національних інтересів України. Водночас пропонується визнати, що зростання небезпеки для життя і здоров’я цивільного населення, насамперед дітей, внаслідок військових дій чи збройних конфліктів є одними з основних загроз національним інтересам і національній безпеці України.
На початку ранкового засідання Оксана Юринець (БПП) в оточенні депутатів, які переймаються військовою освітою в Україні, висловилася проти перенесення або розформування Академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного. Підтримав її позицію й Голова Верховної Ради Андрій Парубій. «Академія сухопутних військ — це гордість і можливість для проведення як іноземних навчань, так і для патріотичного виховання військових, які захищають українську державу».
Максим Поляков («Народний фронт») з парламентської трибуни та в оточенні однопартійців відкинув усі звинувачення в корупції на свою адресу.(Як відомо, Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура передали ГПУ подання щодо зняття з декількох народних депутатів, у тому числі й М. Полякова, депутатської недоторканності).


«Заявляю і вимагаю якомога швидше внести це подання до сесійної зали. Я не боюся нічого, я абсолютно переконаний у своїй правоті і в законності своїх дій. Наступне. Хочу, щоб держава, ЗМІ та присутні у сесійній залі ознайомилися з тією нісенітницею, в якій мене звинувачують. Усі мають побачити, що за орган НАБУ ми створили... Третє. Було скоєно напад на мою дружину, її побили, забрали мобільний телефон і втекли. Порушено кримінальну справу. Я вимагатиму розслідування цієї справи. Четверте. Суть звинувачень полягає у тому, що я нібито лобіював інтереси видобутку бурштину. Хочу сказати: жодного стосунку до бурштину я не маю, законопроекти не розробляв і взагалі до цієї теми не маю жодного відношення»,— наголосив депутат.
Звинувачення А. Ситника депутат вважає помстою, адже об’єднання «Депутатський контроль», до якого входить обранець, займалося викривальницькою діяльністю щодо беззаконня та безкарності НАБУ. Зокрема, «ми перші порушили питання щодо поїздки Ситника за державні кошти з дружиною до Лондона»,— сказав він і наголосив: «Я за те, щоб внесли подання, хочу щоб це було максимально публічно. Закон на моєму боці».
Антон Яценко (група «Партія «Відродження») від імені двох фракцій виголосив заяву, яка стосувалася недофінансування лікування наших громадян за кордоном. «Йдеться переважно про дітей у таких випадках, як онкологія. Наша група неодноразово порушувала це питання і просить долучитися до його вирішення всіх народних депутатів. Оскільки нині опра-цьовуються зміни до держбюджету»,— сказав депутат. Для фінансування цієї проблеми, на думку А. Яценка, має бути виділено не менше 300 млн. грн.
Так само має бути вирішено питання фінансування ендопротезування суглобів.

ДОСЛІВНО

Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба:
«Сьогодні майже 12% дитячого населення країни постраждали від окупації Криму та від військової агресії Росії на сході України. Майже 600 тис. дітей залишилися на окупованій території. 240 тис. дітей є внутрішньо переміщеними особами. Майже 100 тис. дітей проживають у зоні зіткнення. За таких умов питання захисту дітей, забезпечення їх прав та законних інтересів набули першочергового значення і потребують перегляду усталених підходів до питань національної безпеки. Врешті від того, чи зможемо ми захистити наших дітей, залежить майбутнє держави».


Олена ГОРБУНОВА.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua