Запорізькі статистики поділилися новинами з ринку праці. Зокрема, в обласному центрі на одну вакансію претендують вісім осіб. Станом на 1 січня таких претендентів нарахували одразу сорок шість. Утім, коли подивитися статистику початку року, то кількість безробітних тоді становила трохи більш як 23 тисячі осіб, нині — 18 тисяч. Різниця не принципова, однак коли в січні пропонувалося лише 508 вакансій, то на 1 червня — 1126. Тут уже якісь суттєві позитивні зрушення спостерігаються. Схоже, шок від нововведень з «мінімалкою» у 3200 гривень минув, і маємо хоча кволе, та відновлення економічної активності.

До слова, потужну рекламну кампанію із залучення працівників розпочало ПАТ «Запоріжсталь». Там запрошують лише чоловіків, до того ж із серйозними спеціальностями: машиністи тепловозів та їхні помічники, машиністи кранів тощо.

Надійшла статистика й стосовно скорочення заборгованості в заробітній платі. «Вічний» (щонайменше в останні 15 років) «запорізький стандарт» у приблизно 50 мільйонів гривень витримано і цього разу. Бо вже згадані економічні катаклізми початку року і в цьому напрямі подолано: заборгованість скорочено на 20 мільйонів і тепер вона становить 48,3 млн. гривень.

Як завжди, найбільшим боржником виступає держава. Цього разу в списках найбільш злісних неплатників зарплат чи не вперше фігурує «Запорізький облавтодор» з майже чотирма мільйонами заборгованості.

І ще: на Запоріжжі переважно зарплати «притримують» економічно активні підприємства. Ті ж, хто вже збанкрутував чи перебуває в процедурі відновлення платіжної спроможності, винні працівникам лише 17 мільйонів із згаданих 48.

Запоріжжя.