Мережа професійно-технічних навчальних закладів на підконтрольній українській владі території Луганщини складається з 26 ПТНЗ, які готують кваліфікованих працівників та молодших спеціалістів. Серед них три вищі професійні училища, двадцять професійних ліцеїв, один структурний підрозділ Луганського національного університету імені Тараса Шевченка та два ВНЗ І—ІІ рівнів акредитації.

Проаналізувавши наповнюваність закладів професійно-технічної освіти, можливості подальшого працевлаштування випускників, наявність професій, що відповідають потребам регіонального та вітчизняного ринків праці, в області дійшли висновку, що без процесу укрупнення ПТНЗ не обійтись.

Зокрема, у наступні роки департамент освіти і науки ОДА розглядатиме можливість укрупнення шести професійних аграрних ліцеїв, враховуючи суміжні професії, за якими здійснюється первинна професійна підготовка учнів, показники наповнюваності закладів та наявність замовників робітничих кадрів. Директор профільного департаменту Юрій Стецюк наголосив, що одним із важливих показників ефективності та якості професійно-технічної освіти є ступінь працевлаштованості випускників. У 2016 році цей показник становив 37% від випуску, а з урахуванням тих, хто продовжив навчання у ВНЗ та був призваний до лав Збройних Сил України, загальна чисельність зайнятих випускників становить 66%.

Загалом кількість ПТНЗ Луганщини скоротиться на чотири об’єкти, а економія обласного бюджету становитиме понад 2 млн. грн.

Луганська область.