У період шашликів найдоступнішою стравою для киян залишається омлет. Десяток яєць у столичних супермаркетах можна знайти по 11 гривень. Хоча в елітних районах їх можуть пропонувати і по сорок, стверджуючи, що реалізують «екологічно чистий» продукт.

За даними моніторингу Держстату, у Києві дари курників — найдорожчі в Україні. За декаду з 30 травня по 9 червня яйця 1—2 категорії на столичному ринку додали в ціні більш як 57 відсотків (у середньому по країні — 34,4%). Наприкінці травня у столиці за них просили в середньому 9 гривень 44 копійки, а на початку червня — 14 грн. 84 коп. Найдешевше основа для омлету коштувала у Львівській області — 11 грн. 61 коп.
Стрімко дорожчає у Києві і м’ясо, передусім — через сезонне зростання попиту. Свинина, за даними моніторингу, за декаду «погладшала» на 6,4 відсотка і 9 червня коштувала в середньому 100 грн. 54 коп. Сало за цей час взагалі додало в ціні більш як 14 відсотків. І це при тому, що у 18 областях країни «стратегічний продукт» демонстрував цілковиту цінову стабільність!
Як повідомило ГУ статистики у м. Києві, у травні проти попереднього місяця яйця втратили в ціні 6 відсотків, порівняно з груднем 2016-го — майже 27%. До речі, основа для омлету — чи не єдиний продукт, який здешевшав з початку року. Решта тільки додала в ціні.
Найбільше продавці «накручують» на буцімто дешевих продуктах щоденного споживання. Зокрема, в Києві істотно здорожчав хліб — у травні, порівняно з груднем минулого року, на 14,5 відсотка. Але всі рекорди побили дари полів і городів — так, фрукти й овочі з початку року здорожчали на 46,5 та 44,6 відсотка відповідно.
Загалом на споживчому ринку Києва у травні поточного року ціни підвищилися на 1,6%, з початку року — на 6,9%. Загалом  по Україні порівняно з попереднім місяцем ціни зросли на 1,3%, з початку року — на 6,2%.
Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби за той само період зросли на 3,4%, що пов’язано зі здорожчанням тютюнових виробів на 6,8% та алкогольних напоїв — на 1,2%.
Не тішить стабільністю і «комуналка». Чергове підвищення цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,3% сталося за рахунок здорожчання водопостачання — на 15,1%, каналізації — на 3,9%, природного газу — на 1,2%.
Послуги громадського транспорту теж влітають у копієчку, до того ж уже анонсовано підвищення вартості перевезень у метро. У травні, згідно із висновком столичного ГУ статистики, транспорт додав у ціні  0,6% — переважно через здорожчання палива та мастил на 1,1%.

Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої у Києві підвищилися на 3,2%. Найбільше порівняно з квітнем здорожчали: овочі — на 15,8%, фрукти — на 15,7%, м’ясо та м’ясопродукти — на 2,9%, риба та продукти з неї — на 2,5%, хліб — на 1,3%.

ЩО ПОЧІМ НА СТОЛИЧНИХ РИНКАХ (ЗА КГ)

Картопля молода — 20 грн.
Огірки — 18 грн.
Помідори — 30—35 грн.
Полуниці — 35—45 грн.
Черешня — 40—45 грн.
Яблука — 20—29 грн.

 


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).