Виробники знайшли «бюджетну» заміну дорогій сировині — томатній пасті, з якої виготовляють кетчупи. Такого висновку дійшли фахівці Центру споживчих експертиз «Тест».
Вони відправили в лабораторію соуси шести торговельних марок: «Кожен день Пікантний», «Derbі Пікантний», «Королівський смак Лагідний +», «Торчин Лагідний», «Фуршет Лагідний» і «Щедро Лагідний». Усе — від українських виробників: «Торчин», «Щедро», «Королівський смак», Derbі і дві власні торговельні марки мереж супермаркетів «Кожен день» («Ашан») і «Фуршет». Кетчупи були закуплені в Києві та області. На жаль, жоден з них не отримав позитивну оцінку.
У складі кетчупу може бути від 15 до 40 відсотків томатної пасти. Деякі виробники, щоб здешевити товар, частково заміняють її на яблучне пюре. Це впливає і на смак продукту, і на його колір, який доводиться «коректувати» за допомогою барвників. Також у складі кетчупів є вода, сіль, цукор, спеції, оцтова або лимонна кислота. Набір цих інгредієнтів, особливо спецій, у різних зразках відрізняється. Так, шашликові кетчупи або соуси для барбекю, зазвичай, гостріші. Замість цукру в кетчуп можуть покласти його замінники, але про це виробник повинен заявити на етикетці.
Щоб кетчуп був густим, не розшаровувався при зберіганні та не виділяв воду, у нього додають різні загусники. Найчастіше — крохмаль. Іноді цю роль виконує камедь (гуарова, ксантанова, ріжкового дерева). Якщо в соусі занадто багато крохмалю, це погіршує його смак.
Спочатку фахівці оцінили маркування та упаковку продукту. На упаковці «Торчин» і «Фуршет» не був зазначений вміст сухих речовин — важливий для кетчупів показник, передбачений ДСТУ 4518:2008. На продукції від «Фуршету» у складі був зазначений барвник Понсо (Е124). Він входить до переліку шести барвників, які можуть викликати гіперактивність у дітей, про що на етикетці має бути напис — «Може негативно впливати на активність та увагу дітей». Такого тексту на кетчупі не було.
Сама наявність барвників у кетчупі теж викликає подив. У Регламенті ЄС №1333/2008 є список продуктів, у яких не допускається присутність барвників. У цей список включені томатна паста та соуси на томатній основі. На думку експертів, кетчупи теж належать до такої продукції. Аналогічний список є й у наших нормативних документах щодо харчових добавок, згідно з якими томатна паста і томатні соуси не мають підфарбовуватися. Схоже, не всі виробники дотримуються цих приписів.
У лабораторії перевірили, чи чесно відображено склад продукту на етикетці — зокрема, вміст сухих речовин. Що більше їх у кетчупі, то більше в ньому томатної пасти. Якщо «Щедро» і «Фуршет» взагалі не позначили цей показник при маркуванні товару, то інші виробники заявили від 10 до 20% сухих речовин. Найвищі цифри — у кетчупів «Щедро» і «Торчин» — (29,2%), у Derbі — 13,5% (що вище заявлених на етикетці 10%).
Потім у кетчупах вирішили пошукати барвники, консерванти та підсилювачі смаку. Зокрема, барвник Понсо 4R Е124 було виявлено в кетчупі «Королівський смак», хоча в зазначеному на етикетці складі продукту він був відсутній.
Знайшли в соусах і незаявлені консерванти. Найпоширенішими для такого продукту є сорбат калію та бензоат натрію. У деяких кетчупів на етикетці були заявлені дві речовини. Щоправда, кількість таких добавок залишалася в межах норми. Зате в кетчупах «Кожен день» і Derbі знайшли бензоат натрію, про який виробник забув згадати на етикетці, до того ж у чималих кількостях — 209,38 мг/кг і 135,24 мг/кг відповідно.
Мовчать виробники і про підсилювач смаку глутамат натрію (Е621). Цю харчову добавку можна використовувати, але тільки відкрито. У цьому разі вона не була заявлена у складі протестованих кетчупів. При цьому глутамат натрію виявили у всіх шести кетчупах, до того ж у значній кількості: від 1245 мг/кг у соусі Derbі до 6129 мг/кг у соусі «Торчин». Припустима норма — до 10000 мг/кг.
Після дегустації продукту, з урахуванням результатів лабораторного тестування, половина кетчупів отримали негативні відгуки, повідомляє сайт test.org.ua. Загальна оцінка «погано» через виявлений глутамат натрію у «Торчин», «Фуршет» і «Щедро». «Дуже погано» заслужили кетчупи «Кожен день», «Королівський смак» і Derbі — через порушення двох позицій. Цікаво, що серед «двієчників» опинилися і недешеві соуси.