«Консолідована позиція США щодо необхідності збереження санкцій проти РФ до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України нині є дуже важлива», — так прокоментувала підсумки візиту Президента України Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко (на знімку), яка була членом української делегації до США.

20 червня 2017 року відбулась зустріч Президента України Петра Порошенка з Президентом США Дональдом Трампом. Під час переговорів сторони обговорили низку важливих питань, зо-
крема питання економічної співпраці, співпраці в ядерній енергетиці, нафтогазовій сфері, питання закупівлі американського вугілля, продовження співпраці щодо відновлюваних джерел енергії тощо.
Окремо сторони обговорили поточний рівень співпраці України та США у військово-технічній галузі та відзначили необхідність активізації співробітництва у цій сфері.
Під час зустрічі також було поінформовано Президента США про непоодинокі випадки порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму.
Особливу увагу на переговорах було приділено проблемним питанням Мінських домовленос-тей, що не виконуються представниками РФ та 
ОРДЛО. П. Порошенко наголосив на важливості виконання безпекового пакета Мінських угод представниками РФ та ОРДЛО, зокрема, в частині припинення вогню, відведення російської артилерії, танків, систем залпового вогню, та забезпечення безперешкодного доступу Спеціальної Моніторингової місії ОБСЄ до всієї території, включно із кордоном.
Окрім того, глава держави в рамках проведених зустрічей із керівництвом США передав листа від родичів українських заручників, які перебувають у в’язницях на тимчасово окупованих територіях та в Росії й отримав запевнення від адміністрації США щодо їх підтримки.
Підтримка США в питанні визволення заручників, що незаконно утримуються в ОРДЛО та РФ, є наразі надзвичайно важливою, адже на сьогоднішній день, за словами представника підгрупи з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи Ірини Геращенко, кількість заручників становить 131 особу.
У рамках візиту представники України у складі офіційної делегації на чолі з Президентом також провели зустріч із мі-
ністром оборони США Джеймсом Меттісом. Сторони обговорили поточні напружені безпекову та гуманітарну ситуації на Донбасі та відзначили важливість зміцнення трансатлантичної єдності й солідарності.
Глава держави висловив вдячність за допомогу США в реабілітації українських воїнів, а також подякував за важливу допомогу в питанні зміцнення обороноздатності України.
Президент підкреслив важливість розширення співпраці у сфері безпеки та зазначив, що Україні вдалося зберегти свої територіальні цілісність, незалежність та суверенітет завдяки, в тому числі, й співпраці зі США, які є нашим стратегічним партнером.
Міністр оборони США відзначив значний прогрес, який здійснила Україна у сфері безпеки та оборони. Джеймс Меттіс висловив цілковиту підтримку Україні і наголосив на необхідності збереження санкцій проти Росії як країни-агресора.
«Навіть перед обличчям загрози агресії, кібератак ваша країна демонструє стійку відданість і робить багато у сфері обороноздатності. США залишаються на позиціях підтримки України», — наголосив він.
Також було обговорено необхідність розвитку співробітництва між Україною та США в енергетичній сфері під час зустрічі Президента України з міністром енергетики США Ріком Перрі.
На зустрічі було розглянуто питання реалізації спільних проектів в атомній енергетиці, галузі видобутку енергоносіїв в Україні, а також можливості постачання альтернативних видів палива. Також обговорена тематика зміцнення європейської енергетичної безпеки, зокрема в контексті можливостей модернізації і розвитку транзитних потужностей України та реалізації нових європейських транспортно-енергетичних проектів. Під час зустрічі сторони підтвердили спільну позицію щодо загрози проекту «Північний потік-2» для енергетичної безпеки як України, так і Європи.
Під час насиченої програми робочого візиту також відбулася зустріч Петра Порошенка із Держсекретарем США Рексом Тіллерсоном, на якій було домовлено продовжити двосторонні консультації задля вироблення подальших спільних кроків, а також обговорено шляхи залучення США до процесу мирного врегулювання ситуації на Донбасі.
Особливої уваги на зустрічі було надано питанню визволення українських заручників. Її учасники  погодилися, що це питання має бути вирішено в найближчій перспективі.
Рекс Тіллерсон підтвердив готовність США сприяти мирному врегулюванню ситуації на Донбасі. Він зазначив необхідність збереження санкцій проти Росії до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України.
Учасники зустрічі також обговорили шляхи посилення інвестиційного і торговельно-економічного співробітництва України та США, шляхи інституціоналізації двосторонньої співпраці в безпековій сфері, зокрема, йшлося про можливість надання оборонної зброї для України.
У рамках робочого візиту також відбулась зустріч Президента України Петра Порошенка з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард.
Під час зустрічі було поінформовано директора-розпорядника МВФ про результати обговорення проекту пенсійної реформи, перспективи проведення приватизації в Україні, належного функціонування банківської системи, реформування сфери державних фінансів та продовження боротьби з корупцією.
Своєю чергою К. Лагард наголосила на важливості проведення збалансованої пенсійної реформи, яка відповідатиме інтересам держави та громадян України і гарантуватиме справедливі високі стандарти соціального забезпечення.
Також у рамках офіційного візиту делегації України до США, відбулась зустріч Президента України Петра Порошенка з Президентом групи Світового банку Джим Йонг Кімом. Глава держави подякував співрозмовнику за постійну підтримку України та поінформував про проведені реформи та їх перші результати.
Учасники зустрічі відзначили важливість ухвалення напередодні стратегічного документа співробітництва на 2017—2021 роки, що спрямований на підтримку українських реформ.
Проведені зустрічі високого рівня та консолідовані позиції Білого дому і представників міністерств і відомств США засвідчують готовність до активізації співпраці між Україною та Сполученими Штатами. Окрім того, в рамках проведених зустрічей представники США підтвердили готовність сприяти вирішенню мирного врегулювання ситуації на Донбасі.
Під час офіційних зустрічей, задля поглиблення співпраці між Україною та США, Президент України Петро Порошенко запросив представників міністерств і відомств США здійснити візит до України.


За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України.