Їх вкрай рідко виготовляють на натуральній основі, нагадують фахівці Державного підприємства «Полтавастандартметрологія».

Щоб надати продукту привабливий вигляд та продовжити термін його придатності, використовують різноманітну «хімію». Зокрема, бензоат натрію (Е211), бензойну кислоту (Е-210) і бензоат калію (Е-212) додають як бактерицидний і протигрибковий засіб, що дає можливість збільшити термін придатності продуктів харчування в декілька разів. Вступаючи в реакцію з вітаміном С, ці речовини утворюють бензол, що є канцерогеном. До того ж вони знищують усі бактерії, зокрема й корисні, порушуючи мікрофлору кишківника, нагадує офіційний сайт підприємства.
Заради справедливості нагадаємо, що згадані харчові домішки дозволено застосовувати в харчовій промисловості багатьох країн, зокрема і нашої. Водночас продукти, які містять бензоат натрію й калію, не рекомендують вживати астматикам та людям, чутливим до аспірину.
Схожа ситуація і з барвниками. Деякі з них виготовляються на натуральній основі, але більшість мають штучне походження. Номенклатура синтетичних барвників набагато ширша, а коштують вони значно менше. Водночас серед таких «єшок» немає жодної абсолютно безпечної речовини. З особливою обережністю маємо ставитися до барвників, які містять азот (Е-102, Е-110, Е-123, Е-124, Е-133, Е-151). Так, напої жовтого кольору можуть містити барвник Е-102, а це — потужний алерген. Він протипоказаний тим, хто не переносить аспірину та інших похідних саліцилової кислоти.
Часто-густо до напоїв замість натурального цукру додають його замінники. Зокрема, до так званої низькокалорійної газировки домішують аспартам Е-951. Про присутність цієї речовини має свідчити попереджувальний напис на маркуванні: «Містить фенілаланін, не можна вживати дітям до семи років та хворим на фенілкетонурію».
Утім, солодка газировка з натуральним цукром приховує іншу небезпеку. В одній склянці напою розчинено 5—6 ложок «солодких кристалів». Людина може й не здогадуватися, скільки калорій вона споживає разом з такою «водичкою».

Вл. інф.
Мал. Миколи КАПУСТИ.