БРИФІНГИ

Потерпають від бездіяльності місцевої влади

Мешканці Балаклії, що на Харківщині, й досі не оговталися від трагедії, яка кілька місяців тому сталася в цьому містечку. Унаслідок вибухів на військовому складі майже тисяча сімей зазнали матеріальних втрат, а сотня з них і досі не можуть перебувати в своїх оселях, оскільки їх визнано непридатними для життя. «Після чергового відвідування Балаклії, ми відчуваємо сум і приниження людей», — зауважив народний депутат від фракції «Самопоміч» Роман Семенуха. За його словами, жодна з сімей, які опинилися просто неба, не отримала ані грошової компенсації, ані альтернативного помешкання, людям дотепер не сказали, хто винен у тому, що сталося. Місцеві мешканці й нині бояться почути вибухи серед ночі, а довіра до влади у них зовсім підірвана, акцентує парламентарій.

Марина Смолянець належить до тих, чий будинок не підлягає ремонту. «Ми боїмося лягати спати, бо на голови нам може впасти стеля, — каже жінка. — Жити так неможливо». Представники місцевої влади, за її словами, відбуваються відмовками й проханнями зачекати ще трішки. Це підтверджує й депутат Харківської обласної ради Тетяна Бідняк. Жителі постійно звертаються з колективними зверненнями з приводу бездіяльності місцевої влади та відсутності компенсації за втрачене житло. «Ми фіксуємо всі порушення і звертатимемося до компетентних органів», — наголосила вона.

Зв’язківці надаватимуть  банківські послуги

Представник фракції «Блок Петра Порошенка» Віталій Курило презентував зміни до деяких законодавчих актів, які стосуються надання фінансових послуг у галузі поштового зв’язку. Поштовим відділенням, згідно з такої ініціативи, пропонують надати функції банку. Особливо актуальним таке нововведення має стати для сільської місцевості. Навіть у найвіддаленішому закутку є пошта, а от філіали банків відсутні, каже народний депутат. Тож люди, щоб розв’язати свої фінансові питання, змушені долати кілька десятків кілометрів у районні центри. Майже 16 мільйонів українців не мають можливості користуватися банківськими картками. Проект змін, одним із співавторів якого є В. Курило, дасть змогу розв’язати цю проблему.

Серед ініціаторів такого закону — генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський. Він подякував народним депутатам за підтримку. «У світі відкрито два мільярди поштових рахунків, — каже він. — Це не наша власна практика, а світова». Водночас, за даними НБУ, понад 300 мільярдів гривень українці зберігають «під матрацами». Розширення доступу до фінансових послуг допоможе змінити цю ситуацію.

Надія СМІЯН.