На цьому наголосив директор Національного інституту стратегічних досліджень, академік Володимир Горбулін у своєму виступі на Балтійсько-Чорноморському форумі «Світанок Європи: історична закономірність цивілізаційного вибору», що відбувся у Києві.

Володимир Горбулін, Петро Лучинський, Леонід Кучма, Леонід Кравчук, Віктор Ющенко, Станіслав Шушкевич, Геннадій Бурбуліс, Лілія Гриневич.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

Дискусію організували Міжнародний центр Балтійсько-Чорноморських досліджень і консенсусних практик, Міжнародна асоціація ректорів педагогічних університетів Європи, Мала академія наук України та Національний педагогічний університет ім. М. П. Драгоманова. Як зауважив ректор університету Віктор Андрущенко (на знімку), мета форуму — привернути увагу громадськості до проблем безпеки в Європі, подолання глобальних ризиків та регіональних загроз, обговорити шляхи розвитку освіти як основи формування ціннісних орієнтирів людства.

Однією з головних тем стала російська агресія проти України та шляхи її врегулювання. Доповідачі відзначали кризу системи міжнародної безпеки. Радбез ООН перетворився на дискусійний клуб, який нічого не вирішує.
Геніальна метафора Збігнєва Бжезінського про глобальну геополітичну шахівницю застаріла, вважає Володимир Горбулін. За його спостереженнями, нині поширені простіші ігри, де «головними козирними картами є сила і нахабство, а інструментами — обман і порушення правил». Тому країні не варто зволікати з реформами і час рішуче визначитися з пріоритетами. «Євроінтеграція України є невід’ємною частиною курсу на євроатлантичну інтеграцію», — наголосив Володимир Горбулін і нагадав, що нещодавно цей курс було закріплено законодавчо. Водночас, на його думку, Київ має розвивати стратегічне партнерство з Вашингтоном та відновити роботу двосторонніх міжурядових інструментів, які колись працювали, — на зразок міжурядової комісії Кучма—Гор.
Тим часом лобісти Кремля активно «працюють» з європейськими інституціями і політиками. Один з їхніх козирів — залежність від російської «труби». Як зазначив екс-президент України Віктор Ющенко, сьогодні 81 відсоток енергетичних ресурсів, які виробляє Росія, продається у країнах Західної Європи, остання купує в РФ 30 відсотків енергоресурсів, які споживає.
На переконання представника України у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леоніда Кучми, на території України Росія хоче мати ще один заморожений конфлікт, але гірший, ніж Придністровський, оскільки його можна без кінця підживлювати через спільний кордон. «Ви ж розумієте, — зауважив він, — коли пані Меркель щось намагається кардинальне зробити, там її за руку всі хапають... У тому числі пан Шредер... Або десятки великих німецьких фірм, які працюють на російському ринку...» На думку Леоніда Кучми, відхід від Мінського формату та його заміна на ширший нічого не дасть, адже в цьому питанні все залежить від президента Росії Путіна.
Попри величезні випробування і втрати, яких нам завдала війна на сході, вона згуртувала українців. Як відзначив на форумі Патріарх Філарет, «Росія сьогодні бачить, що вона зброєю Україну не візьме».